Доступність посилання

ТОП новини

Від Москви і Баку до Мінська: політичні ігри довкола «Євробачення»


Виступ представника від Азербайджану на конкурсі «Євробачення 2013», 18 травня 2013 року
Виступ представника від Азербайджану на конкурсі «Євробачення 2013», 18 травня 2013 року
На пострадянському просторі не вщухають пристрасті довкола пісенного конкурсу «Євробачення». Результати обговорюють на рівні деяких президентів і міністрів закордонних справ. Розгорівся скандал довкола участі студентів у спробі влаштувати перемогу одного з учасників. Втім, Європейська спілка мовлення, яка організовує конкурс, спростовує звинувачення, що результати суботнього голосування, зокрема щодо російської учасниці, підтасували.

Росія обурилася нульовим голосуванням азербайджанців на «Євробаченні» за російську співачку Діну Гаріпову, яка зайняла на конкурсі п’яте місце. Згодом директор громадського телебачення Азербайджану Джаміль Ґулієв повідомив, що росіянка мала б отримати від Азербайджану десять балів. Президент Ільгам Алієв призначив розслідування і перерахунок голосів, а міністр закордонних справ Азербайджану Ельмар Маммадьяров на прес-конференції у Москві показував роздруківки азербайджанських мобільних операторів. Поруч із ним був міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який назвав ситуацію «обурливою», яка «не повинна залишитися без відповіді».

«У нас вкрали 10 балів. Не у нас, а в нашої учасниці. Це не радує. Перш за все, з точки зору, як цей захід організований», – сказав Лавров.

Олію у вогонь підлив литовський сайт 15min.lt, який показав спроби купити голоси ніби на користь Азербайджану. На відео з прихованої камери знята розмова у кафе у Вільнюсі. Студентам пропонували організувати розсилку sms з оплатою по 200 євро за групу з десяти осіб.

Ці люди сказали, що вони нібито з Білорусі, і пропонували організувати голосування за представника Азербайджану, розповіла Радіо Свобода литовська журналістка Лієпа Зелнієне. «Студент зателефонував до нас у суботу вранці і розповів, що йому запропонували заробити гроші. Ми пішли з ним на цю зустріч», – зазначила вона.

У кафе молодим людям показали великі суми готівки і дали детальні інструкції, що треба голосувати з різних районів Вільнюса, щоб не викликати підозри. «Скільки коштує виграти «Євробачення»?» – поцікавилася одна з дівчат і почула у відповідь: «Мабуть, багато. Мільйони, це ж політика».

(Відео 15min.lt)

У Європейській спілці мовлення кажуть, що знають про це відео і що проведуть розслідування. Втім, представник цієї спілки Ярмо Сійм наголосив, що технічні процедури голосування надійні і зводять нанівець спроби купити голоси. За офіційними результатами, азербайджанський представник Фарід Маммадов зайняв друге місце.

Організатори «Євробачення» також вже відреагували на російсько-азербайджанський скандал. Сійм заявив, що Азербайджан не надав Росії голосів і цей результат підтверджено нотаріально на місці «партнером з підрахунку голосів Digame і незалежними спостерігачами з PwC».

Лукашенко покритикував Росію неофіційно

Тим часом сама Росія, за офіційними даними, не дала жодного голосу білоруській учасниці «Євробачення» Альоні Ланській. Президент Білорусі Олександр Лукашенко у вівторок закликав спокійно до цього ставитися, але порадив білорусці записати у свій актив 12 балів, не менше, бо конкурс, мовляв, не просто політизований, а «сфальсифікований». Офіційних претензій росіянам Мінськ не висував.

У самій Білорусі тема «Євробачення», без сумніву, політична. У білоруських соціальних мережах обговорюють документ, який нібито розповсюдили у районних організаціях провладної Білоруської республіканської спілки молоді (БРСМ) зі закликом залишати позитивні коментарі під виступом Ланської у Youtube.

Другий секретар організації Альбіна Сичевська не змогла відповісти Радіо Свобода на запитання, чи цей документ справжній, і лише додала: «Кожен громадянин повинен любити ту державу, в якій він живе, і ставитися до неї з почуттям патріотизму. Тоді нас сильніше поважатимуть ті держави, які намагаються знайти якісь негативні моменти в нашій діяльності».

Згідно з документом, кожна районна організація БРСМ мала виділити для коментарів на «Євробачення» щонайменше 5 осіб, а потім звітувати, зробивши принт-скрин відгуків.


«Для авторитарних режимів такі конкурси – спосіб показати себе як успішних лідерів і здобути легітимність, – каже шведський правозахисник Мартін Уґла. У політичній сфері це зробити важко, а тут така можливість. Вони запрошують міжнародних гостей, показують красиву картину, отримують схвальні відгуки. Це використовується у політичних інтересах».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG