Доступність посилання

ТОП новини

«Павлов-фест»: воїн-афганець миє підлогу і декламує монологи Шекспіра


«Павлов-фест» перетворив пацієнтів лікарні на справжніх акторів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Павлов-фест» перетворив пацієнтів лікарні на справжніх акторів

Марічка Дачковська

Київ – У Києві триває «Павлов-фест» – мистецький захід, учасники якого – люди з особливими потребами. Упродовж п’яти днів глядачів тішитимуть виставами, концертами, виставками творчих колективів і майстер-класами з відомими людьми.

Відкриття «Павлов-фесту» відбулося у Кирилівській церкві поблизу Київської міської клінічної психоневрологічної лікарні №1. Фестиваль розпочався концертом вокального ансамблю старовинної музики «Alitea».

Головний лікар закладу В’ячеслав Мішиєв поділився своїми враженнями з приводу відкриття фестивалю: «Прекрасні голоси, я просто заслухався і піймав себе на думці, що це таке багатство, таке свято нам влаштували дівчата з ансамблю старовинної музики «Alitea», що величезне спасибі їм за це».

«Безумовно задоволена фестивалем, і не лише я, а й усі, хто були присутні на цьому концерті. Вони, мабуть, відчули, що таке натхнення, що таке мистецтво, і хто ми насправді на цій землі», – розповідає про фестиваль член оргкомітету Тетяна Юрченко.

Другий день «Павлов-фесту» – театральне дійство на сцені Маріїнського парку. Його режисер – Сергій Ененберг, а актори – люди з особливими потребами. Глядачам представлять уривки з чотирьох п’єс Вільяма Шекспіра: «Сон літньої ночі», «Гамлет», «Ромео і Джульєтта» і «Буря».

Спонсорів фестиваль не має

Радіо Свобода завітало на репетицію театру «Павлівка»,щоб подивитися на мистецький процес зсередини й поспілкуватися з акторами. На сцені із пацієнтами відбуваються неймовірні метаморфози. Звичайні люди, хоч і з особливими потребами, перетворюються на справжніх акторів. Вони концентруються на грі й намагаються повністю віддаватися сцені. Наприклад, Зоя, яка відтепер актриса «Сну літної ночі», абсолютно не в змозі контролювати свої емоції, коли мова йде про театральну гру.

Режисер розповів Радіо Свобода, що серед таких людей трапляються надзвичайно творчі особистості. «Мене особливо вражає Петро, який постійно малює, створює мультфільми і більш ні про що, окрім цих мультфільмів, не розмовляє. У нього в голові вже тисячі ілюстрацій та сюжетів. А також – воїн-афганець, який миє підлогу й декламує монологи Шекспіра», – каже Сергій Ененберг.

Організатори скаржаться на відсутність цього року державного фінансування фестивалю. «Техніка, матеріальні питання – це все у нас кульгає. Немає матеріальної підтримки, немає спонсорів», – розповідає В’ячеслав Мішиєв.

Через надто обмежені технічні можливості акторам, щоб їх було добре чути, доводиться прив’язувати великі мікрофони до шиї.

Члени оргкомітету нагадують, що уже втретє «Павлов-фест» відчиняє двері психоневрологічної лікарні №1, яку не раз звинувачували у непрозорості й засекреченості.

Фестиваль триватиме до 30 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG