Доступність посилання

ТОП новини

Дії української міліції далекі від елементарних стандартів


(© Dmitry Lipavsky)
(© Dmitry Lipavsky)
Донецьк – Міліція не справляється зі своєю правоохоронною функцією і сама найбільше шкодить своєму іміджу. Такої думки донецькі експерти та правозахисники. Жителі сходу України також брали участь у квітневому опитуванні, проведеному Інститутом соціології НАН України, згідно з яким лише 1% опитаних сказав, що повністю довіряє міліції.

Експерти стверджують, що ніхто не шкодить іміджу міліції більше, аніж сам співробітники правоохоронних органів. Рівень недовіри до міліції росте, а роботою дільничних міліціонерів на сході незадоволені навіть більше, аніж на заході країни – 32% проти 29%.

Імідж донецької міліції найбільше постраждав під час Євро-2012. Тоді Юрія Бєлікова – донеччанина, який пив пиво у громадському місці, – затримали міліціонери. Вони побили його і зґвалтували кийком, залишивши інвалідом на все життя. Причому, за вироком суду першої інстанції, покарання у вигляді позбавлення волі за нелюдське поводження отримав лише один міліціонер.

Не продемонструвала своїх навичок та професіоналізму донецька міліція і під час конференції «Тех Кемп Донецьк 2.0», яку проводили під егідою посольства США в Україні. Тоді, у квітні, до арт-центру «Ізоляція», де тривав захід, зламавши браму, увірвалося близько сотні агресивно налаштованих людей.
Чи довіряють донеччани міліції?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Керівництво покриває…

Донецький правозахисник Олександр Букалов періодично робить моніторингові поїздки по райвідділках та СІЗО. Низький рівень довіри до міліції він пояснює тим, що дії правоохоронців не відповідають елементарним стандартам.

«Це пов’язано з тим, як наша міліція працює та як вона стежить за порядком, дотримується елементарних прав громадян. Фактично, їхні дії дуже далекі від елементарних стандартів. Люди на практичному досвіді чи на досвіді своїх друзів, знайомих знають, що потрапити в міліцію може бути ризиковано», – каже правозахисник.

Керівництво ж покриває злочини своїх підлеглих, адже якщо не буде покривати, то за кілька місяців не залишиться нікого
Олександр Букалов
І хоч міліція багато робить для стримування злочинності, ця робота втрачає своє визнання у суспільстві через численні порушенння правоохоронцями
прав людини. «Керівництво ж покриває злочини своїх підлеглих, адже якщо не буде покривати, то за кілька місяців не залишиться нікого. Як тільки міністр внутрішніх справ покарає чотири-п’ять осіб, то це дуже швидко закінчиться», – наголошує Букалов.

Злочини розкриваються, але є питання

У самій міліції рекордний рівень недовіри до правоохоронців коментувати не хочуть. «У кожного інституту різні дані, погодьтеся. І там не один відсоток, я з вами не погоджуюся. Але питання є», – заявив у коментарі Радіо Свобода очільник ГУМВС України у Донецькій області Роман Романов.

Міліція ж послуговується своєю внутрішньою статистикою. Зокрема, як прозвітував прокурор Донецької області Олег Сюсяйло, 93% вбивств, скоєних цього року, уже розкрили.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


XS
SM
MD
LG