Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо на Донеччині розігрують антиамериканську карту?


Протест проти візиту посла США, Донецьк, 4 квітня 2013 року
Протест проти візиту посла США, Донецьк, 4 квітня 2013 року
Донецьк – Арт-центр «Ізоляція» у Донецьку 1 травня планує провести акцію з метою відмежувати мистецтво від політики. Водночас політичний скандал, який розгорівся на території арт-центру на початку квітня, досі не розслідували. Тоді зірвали конференцію, яка проходила під егідою посольства США, люди, які увірвалися в «Ізоляцію», перед цим тримали в руках плакати із гаслами «Теффт, геть руки від Донбасу», «Тех Кемп – зародок революцій», «Інтернет – не місце для революції» та інші. Чи свідчать останні події про антиамериканські настрої на Донеччині?

Під час Днів Америки у Донецьку, які пройшли нещодавно, було заплановано проведення конференції «Тех кемп Донецьк 2.0». На ній представники громадськості мали обговорити використання нових технологій у роботі з суспільством. Але подію зірвали.

Біля входу на територію «Ізоляції» зібрався мітинг, учасники якого, щоправда, не знали, проти чого вони виступають і хто організатор.
У Донецьку невідомі зірвали наукову конференцію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Дочекавшись, поки більшість журналістів та посол США Джон Теффт поїдуть, мітингувальники взяли штурмом браму та увірвалися на приватну територію «Ізоляції». З міркувань безпеки конференцію припинили.

Демократія по-донецьки?

Офіційно організатором акції була організація «Спілка шахтарів-інвалідів та постраждалих на підприємствах Донецької області», яка входить у громадську раду при облдержадміністрації. Телефони організації не відповідають. У середу вдень кореспондент Радіо Свобода також не застав нікого з представників організації в офісі.

Під час конфлікту журналісти помітили мікроавтобус із написом «Донецька обласна рада». Сам очільник Донецької ОДА Андрій Шишацький висловив упевненість, що акція зі штурмом була проявом демократії.

У нас демократія, і ми про це говорили з послом. І якщо там був мітинг, то що тут поганого?
Андрій Шишацький
«У нас демократія, і ми про це говорили з послом, – каже він. – Мітинги бувають і перед Донецькою облдержадміністрацією, і перед міськрадою, і заяву подають в міськраду. І якщо там був мітинг, то що тут поганого?» Стосовно проникнення на приватну територію Шишацький додав, що тут має вирішувати міліція, наскільки все було законно.

Міліція плутається у свідченнях

Міліція спочатку заявила, що порушень правопорядку не було. Проте після цього міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко запевнив, що ведеться розслідування інциденту. Під час акції журналісти відразу впізнали багатьох «штурмовиків» та прапор «Донецької республіки» – малочисельної громадської організації, діяльність якої суд заборонив кілька років тому через сепаратизм, адже її активісти пропагували незалежність Донбасу.

Головний міліціонер країни Віталій Захарченко стосовно появи «Донецької республіки» зазначив: «Група осіб не подавала заявку на проведення якихось заходів біля приміщення, де проводився цей захід «Техно Кемп». Після того, як міліція отримала повідомлення про те, що невідомі особи зайшли в цю будівлю і був порушений правопорядок, оперативно виїхала на місце».

Однак варто зазначити, що міліціонери були присутні на місці з самого ранку – адже заявку про проведення мітингу таки подали в міськраду. Прес-секретар донецького міського управління МВС Ольга Почкалова повідомила Радіо Свобода, що станом на сьогодні досі ведеться слідство, порушено карну справу по факту незаконного проникнення на приватну територію.

Чи є антиамериканські настрої?

Редактор інтернет-видання Novosti.dn.ua Олексій Мацука у розмові з Радіо Свобода зауважив, що антиамериканських настроїв у регіоні немає.

Все, що відбувається на території міста, і все, що має суспільний резонанс, не може відбуватися без відома влади
Олексій Мацука
«Я не думаю, що в нас тут є антиамериканські настрої. Американці активно рекламують видобуток сланцевого газу, постійно йде комунікація, обмін в плані грантових програм, в тому числі з облдержадміністрацією. Проте я думаю, що все, що відбувається на території міста Донецька, і все, що має суспільний резонанс, не може відбуватися без відома влади. Тим більше, ця громадська організація входить в громадську раду, яка лояльна до «губернатора». Там більшість «прогубернаторська», жодне питання там не буде йти врозріз із політикою адміністрації. Яка ж це демократія, якщо там був штурм та зіпсували майно?» – зазначив Олексій Мацука.

Він також нагадав, що та сама організація шахтарів-інвалідів подала заявку на святкування Дня незалежності в 2011 році, через що суд заборонив мітинг опозиційного об’єднання «Комітет опору диктатурі».

Донецький політолог, який не забажав називати свого імені, у коментарі Радіо Свобода наголосив, що у Донецьку, можливо, хочуть реанімувати стару політичну схему на випадок, якщо перед виборами президента потрібно буде нагадати про «братерські» відносини з Росією та «загарбників» із НАТО та США.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG