Доступність посилання

ТОП новини

«Наступника Януковича оберуть з-поміж опозиціонерів» (огляд преси)


Київ ­– Український виборець традиційно не любить представників влади, переконує «Газета по-українськи». Упродовж півтора-двох років після приходу будь-кого з президентів чи прем’єрів його рейтинг обвалюється так, що жодними політичними технологіями не забезпечити відкриту спадкоємність. Тож у влади є три шляхи протидії, констатує видання. Перший – позбавлення народу виборів. Як це відбувається, добре видно на прикладі Києва, коли місто живе без виборного міського голови, а його функцію виконує призначенець президента. Однак, панівній верстві необхідні інші механізми нейтралізації впливу виборця на формування влади. Такий механізм знайшли. Ним стали вибори в один тур. Це дає змогу технологічними й адміністративними методами унеможливити перемогу небажаного кандидата. Однак існує проблема – президентські вибори поки що проводять у два тури. Для її вирішення розробили третій спосіб стратегічного управління голосами виборців. Суть його в тому, що майбутній наступник чергового президента позиціонує себе як лідер опозиції. Такий кандидат отримує фінансування від олігархічних сімей, тобто від нової аристократії, але публічно виставляє себе представником інтересів суспільства. Докладніше про способи влади зберегти своє панування йдеться в статті «Наступника Віктора Януковича оберуть з-поміж опозиціонерів».

Кабінет міністрів знову взявся за реформування армії. Там затвердили нову програму, розраховану на 2013-2017 роки. Вона передбачає повний перехід на контрактну армію не в 2014 році, а тільки через п'ять років – у 2017-му. За які гроші реформуватимуть українське військо розмірковує газета «Сегодня».

Банківські депозити українців зможуть незабаром перетворитися на папір, попереджає тижневик «Коментарі». Найближчим часом депутати мають намір ухвалити законопроект, який дозволить запровадити в Україні випуск банківських векселів, які повинні стати альтернативою безготівковій гривні. Відтак, вже з наступного року проблемні банки зможуть розраховуватися зі своїми вкладниками векселями. Стаття називається «Депозити перетворять на папір».

Чи не найпотужнішим антиінфляційним чинником в Україні залишаються мізерні доходи споживачів. Попри бравурні заяви деяких урядових очільників, украй низький рівень офіційної заробітної платні уже стоїть на заваді економічного розвитку країни. Як інформує газета «Голос України», середня заробітна плата в країні становить 213 доларів США, що значно менше, ніж у Білорусі (395 доларів) і навіть у Китаї з його надмірно дешевою робочою силою (356 доларів).
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG