Доступність посилання

ТОП новини

Ефективність роботи Київради не нульова, а негативна – політолог


На акції під КМДА у березні цього року на зліпленому зі снігу голові КМДА запалили шапку
На акції під КМДА у березні цього року на зліпленому зі снігу голові КМДА запалили шапку
Київ – 2 червня збігає строк повноважень Київради, як її свого часу обирали. Тим не менше, Конституційний суд України постановив провести чергові вибори мера Києва та депутатів Київради у жовтні 2015 року. Провладні депутати вважають, що Київрада й далі працюватиме виключно на користь киян. Представники опозиційних сил, у свою чергу, переконані, що для повноцінної роботи Київради потрібні позачергові вибори. Політологи відзначають, що за час цієї каденції бюджету та інтересам громадян були завдані збитки. Активісти ж готуються протестувати.

Робота Київради у старому складі й надалі буде ефективною, вважає депутат, представник Партії регіонів Володимир Філіпов.

«Останні сесії показали, що Київрада здатна об’єднуватись, коли необхідно. Це стосується не тільки загальних питань, але й земельних та тих, що стосуються власності», – зазначає він.

Вимоги позачергових виборів депутат Київради називає політично мотивованими. Адже, за його словами, представники опозиції у неформальному спілкуванні відзначають: поки закінчаться позачергові вибори, почнеться вже наступна виборча кампанія. А Київрада, яку оберуть на рік, повноцінно працювати не зможе, переконаний Володимир Філіпов.

Рішення суду було легко передбачити – Меліхова

Тетяна Меліхова, керівник фракції «Батьківщина» у Київраді, – одна з тих, хто вважає, що позачергові вибори до Київради, тим не менш, необхідні. Депутат переконана, що рішення Конституційного суду було легко передбачити.

«Згідно з внесеними змінами у 2010 році у Закон «Про вибори депутатів місцевих рад та міських голів», усі вибори міських рад і голів проводяться одночасно. Тобто наступні вибори – це й справді 2015 рік. Але це не стосується Києва, тому що повноваження Київради закінчуються 2 червня. Тому депутати Верховної Ради мають визначитися щодо проведення у Києві позачергових виборів. Тоді каденція мера, який, до речі, вже рік відсутній, та Київради буде до 2015 року, і тоді вже відбудуться вибори по всій Україні», – каже вона.

Нічим, окрім розподілу земельних та комунальних ресурсів, ця Київрада не займається
політолог Олександр Палій
Вибори необхідні ще й тому, що ефективність роботи останньої каденції Київради є навіть не нульовою, а негативною, вважає політолог Олександр Палій.

«Державному бюджетові та інтересам київської громади, зокрема, завдані величезні збитки. Нічим, окрім розподілу земельних та комунальних ресурсів, ця Київрада не займається», – каже він.

Із рішенням Конституційного суду становище тільки погіршиться, а ресурси розбиратимуть із «ще більшим ентузіазмом», прогнозує політолог. Вплинути ж на ситуацію можна через зміну влади на національному рівні. «Якщо на цьому рівні буде правильним імпульс, то ця «клептоманія» на місцях теж припиниться», – вважає Олександр Палій.

Усі ухвалені рішення будуть визнані незаконними – активіст

Громадський активіст Єгор Соболєв вважає рішення Конституційного суду немотивованими. Він повідомив Радіо Свобода про те, що в столиці вже готують акції протесту.

«Я та мої сусіди по кварталу підписали заборону Київраді використовувати їхні голоси, починаючи з 3 червня. І коли таких киян збереться багато, ми цю Київраду звідси виведемо. А усі рішення, які вона ухвалила за цей час, будуть визнані незаконними, тому що вони голосували без бажання людей, але від імені людей вирішували питання стосовно землі та грошей, які вкрали», – каже він.
Останнє попередження Київраді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Як раніше повідомив Соболєв, активісти закликають зібратися біля Київради 2 червня та висловити депутатам недовіру.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG