Доступність посилання

ТОП новини

Підписання меморандуму з Митним союзом може зірвати саміт у Вільнюсі – Геращенко


Київ – Парламентська опозиція вже обіцяє денонсувати меморандум про поглиблення взаємодії між Євразійським економічним простором і Україною. Опозиціонери цей документ вважають таким, що може закрити усі євроінтеграційні перспективи України. У владі ж запевняють, що меморандум матиме прямо протилежний ефект. Експерти кажуть, що документ, підписаний у Мінську, нічого не змінює у зовнішній політиці України.

Підписання не завадить підписанню угоди про асоціацію з Європейським союзом, запевнив уповноважений України з питань зовнішньополітичних та інтеграційних процесів Костянтин Єлісеєв.

«Ми розставляємо крапи над «і», чітко фіксуємо, що Україна від 2015 року набуде статусу спостерігача у Євразійському союзі. Ми таким чином припиняємо будь-які спекуляції. У Брюсселі я чую кожного тижня, що нібито Україна йде у Митний союз, позбавляючись свого суверенітету. Протягом останніх днів у нас відбулися інтенсивні контакти з керівництвом Європейської комісії, з керівництвом Європейського парламенту з метою пояснення суті і характеру домовленостей, які ми підписали», – каже Єлісеєв.

Україні вдалося домогтися від країн Митного союзу реалізації формули співпраці «3+1», наголошує Костянтин Єлісеєв.

Опозиція не підтримає ратифікації меморандуму з ЄЕП – Геращенко

Тим часом у Верховні Раді опозиція вимагає звіту президента Віктора Януковича та прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо змісту документу, підписаного у Мінську. Про це заявила член парламентського комітету з питань європейської інтеграції, депутат від УДАРу Ірина Геращенко.

Всі заяви про начебто підписані документи ніяк не суперечать євроінтеграції – це лише риторика
Ірина Геращенко
«Що там підписується, чому ці переговори були такі втаємничені, що там стоїть за будь-яким рядком, цього ж ніхто не знає. Всі заяви відносно того, що начебто підписані документи ніяк не суперечать євроінтеграції – це лише риторика, яка свідчить про абсолютно інші наміри української влади. Це бажання залишати речі так, як вони є тому, що цій владі зручно не в демократії, а в автократії. Звичайно, шукаються будь-які приводи цією владою зірвати саміт у Вільнюсі», – зауважує Геращенко.

За словами Ірини Геращенко, опозиція не сприйме ніяких документів, що змінюватимуть зовнішньополітичний курс України, і робитиме все можливе для їхньої денонсації.

Україна тримає ситуацію у стані невизначеності – Розумний

Факт підписання меморандуму у Мінську українська влада зможе використати для посилення своїх позицій у внутрішньополітичній боротьбі, зауважує експерт Національного інституту стратегічних досліджень Максим Розумний. Водночас, за його словами, на зовнішньополітичні арені ця подія практично нічого не змінює.

Україна зуміла домогтися від своїх партнерів, щоб вони зняли питання про вступ до Митного союзу
Максим Розумний
«Фактично йдеться про збереження статус-кво. Україна зуміла домогтися від своїх партнерів, щоб вони зняли питання про вступ до Митного союзу, як термінову постановку цього питання. У цьому сенсі Україна тримає ситуацію у стані невизначеності. Це виправдано до підписання угоди про асоціацію з ЄС. Україні спалювати мости на сході зараз було б нерозважливо з стратегічної точки зору», – зазначає Розумний.

У п’ятницю, 31 травня, у Мінську прем’єр-міністр України Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії. Документ передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG