Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв про меморандум із Україною: «Це – перший крок»


Прем’єр-міністр України Микола Азаров та голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко, Мінськ, 31 травня 2013 року
Прем’єр-міністр України Микола Азаров та голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко, Мінськ, 31 травня 2013 року
Мінськ – У білоруській столиці у п’ятницю прем’єр-міністр України Микола Азаров підписав з головою Євразійської економічної комісії Віктором Христенком Меморандум про поглиблення взаємодії. Цей меморандум дає Україні можливість брати участь у засіданнях органів Митного союзу та Єдиного економічного простору, читати проекти рішень цих об’єднань. Проте формально Україна не отримала статус спостерігача у Митному союзі.

Підписання Миколою Азаровим та Віктором Христенком меморандуму відбулося у льодовому палаці «Мінськ-Арена», де зазвичай відбуваюся хокейні матчі. У цій самій будівлі у п’ятницю зібрався великий бізнес-форум Єдиного економічного простору Білорусі, Росії та Казахстану, на який запросили й українську делегацію.

Голова Євразійської економічної комісії (він же колишній російський віце-прем’єр) Віктор Христенко після підписання документу заявив, що Україна віднині зможе мати свого представника в органах Митного союзу та ЄЕП.

«Сьогоднішній документ розширює межі нашої взаємодії й означає можливість участі представників України у засіданнях на всіх рівнях від Вищої ради, можливість доступу до всієї інформації, формулювання пропозицій для розгляду», – заявив Христенко.

За словами українського прем’єра Миколи Азарова, цей меморандум Україна підписала добровільно. «Жодних умов ніхто не висував, у тому числі і Російська Федерація. Дасть це дуже багато, це, по суті, дасть можливість на попередній стадії бути знайомими з тими проектами рішень, які готуються країнами Митного союзу» – наголосив глава українського уряду.

Микола Азаров переконував, що підписаний меморандум фактично дає Україні права спостерігача у Митному союзі, хоча формально такого статусу в організації не існує.

«Будемо дружити далі»

Реальна можливість стати спостерігачем в України виникне, коли з 1 січня 2015 року Росія, Білорусь та Казахстан створять нову структуру – Євразійський економічний союз. Про це Миколі Азарову сказав білоруський президент Олександр Лукашенко, який заявив, що у випадку, коли Україна зажадає стати членом Єдиного економічного простору (а потім – Євразійського економічного союзу), «за цей час вони повинні будуть гарантовано пройти весь шлях, без жодних обмежень і винятків вони повинні будуть приєднатися до всіх наших домовленостей».

Російський прем’єр Дмитро Медвєдєв назвав підписаний Україною меморандум «першим кроком», якому в Москві дуже раді: «Але він може стати й останнім, якщо нічого не робити. Коли наші партнери дійсно хочуть брати участь у створенні нашого інтеграційного об’єднання, Євразійського економічного союзу, вони мають ухвалили цілу низку дуже складних, часом непопулярних рішень. І, звісно, не брати на себе обов’язки, які виключають участь у ньому».

«Якщо це відбудеться, то ми будемо дружити далі, але це вже не буде загальний ринок», – заявив Дмитро Медвєдєв на мінському бізнес-форумі.

Тим часом білоруський прем’єр Михайло Мясникович пояснив, що загального ринку нині у Митному союзі «по суті немає» – за його словами, тільки третина товарів і дві третини послуг пересуваються вільно. У першому кварталі 2013 року взаємний товарообіг між країнами Митного союзу впав на третину, склади білоруських промислових гігантів наразі переповнені готовими тракторами, вантажівками, комбайнами, які не хочуть купувати в Росії, незважаючи на Митний союз, Єдиний економічний простір та усі інші форми євразійської інтеграції.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG