Доступність посилання

ТОП новини

Влада хоче розпочати репресії в інтернеті – парламентар Мірошниченко


Київ – Початком чергового витка репресій проти громадян називають в опозиції зареєстрований у Верховні Раді законопроект регіонала Володимира Олійника щодо посилення контролю за інтернетом. В Інтернет асоціації України вказують на розмитість формулювань у документі, що, в разі його ухвалення, дозволить притягувати провайдерів та користувачів до відповідальності, як побоюються, за надуманими приводами.

Законопроект депутата від Партії регіонів Володимира Олійника передбачає внесення низки поправок до закону «Про захист суспільної моралі», спрямованих на регулювання діяльності інтернет-ресурсів. У пояснювальній записці до проекту закону регіонал наголосив на необхідності «недопущення розміщення на сайтах адресного простору українського сегменту інтернету, електронних ЗМІ відомостей, поширення яких заборонене законами».

Такою інформацією, на думку депутата, є пропаганда війни, міжнаціональної або міжрелігійної ворожнечі, насильства, жорстокості, йдеться і про інформацію, що містить заклики до захоплення державної влади, повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, а також зазіхання на права і свободи людини.

Влада хоче цензурувати інтернет-ЗМІ – парламентар

Ігор Мірошниченко
Ігор Мірошниченко
Під приводом захисту суспільної моралі влада хоче отримати можливість цензурувати інтернет-ЗМІ, вважає член парламентського комітету з питань свободи слова, депутат від партії «Свобода» Ігор Мірошниченко. За його словами, опозиція використає усі можливі парламентські методи, щоб не допустити ухвалення такого закону.

Черговий виток посилення репресій проти громадян, які мають свою позицію.
Ігор Мірошниченко
«Ми знаємо масу прикладів контролю і цензури, в інтернеті в тому числі. Це характерно для тоталітарних держав: Білорусі, Китаю. Тому те, що пропонує Олійник – це ніщо інше, як реальний наступ на права і свободи громадян, і черговий виток посилення репресій проти громадян, які мають свою позицію. Всі так звані заклики до повалення режиму або насильства мають умовний характер. Можна що завгодно під ці визначення «притягти за вуха». З судами проблем не буде», – наголосив у коментарі Радіо Свобода Мірошниченко.

У проекті закону є проблема з формулюваннями – Ольшанський

У разі ухвалення законопроекту Володимира Олійника хостинг-провайдери будуть зобов’язані за першим запитом СБУ чи МВС надавати дані про своїх абонентів і споживані ними послуги. Крім того, інтернет-операторів зобов’яжуть видаляти ресурси, які потраплять під дію закону, з інтернету протягом доби після винесення відповідного рішення.

Олександр Ольшанський
Олександр Ольшанський
Остання норма просто не враховує технічних можливостей провайдерів, зауважив у коментарі Радіо Свобода голова комісії з електронної комерції Інтернет асоціації України Олександр Ольшанський. Також, за словами експерта, законопроект містить низку неточних формулювань, які можуть створити умови для маніпуляцій.

«Є проблема із формулюванням «зазіхання на права та свободи громадян». Під це формулювання можна безліч чого підвести. Друга проблема – це формулювання «за рішенням суду, за зверненням представників СБУ та інше». Таке формулювання дуже небезпечне тому, що його можна тлумачити як перелік, тобто або за рішенням суду, або за зверненням правоохоронних органів. Третя проблема – щодо інформації, яку повинні надавати провайдери правоохоронним органам. Дуже розширене коло тих, хто може робити такі запити», – відзначає Ольшанський.

Такий закон дозволить владі перейти до політичної цензури – Головенко

Утім, навіть із уточненими формулюваннями законопроект Олійника залишиться небезпечним, наголошує керівник правових проектів Інституту масової інформації Роман Головенко. За його словами, українським чиновникам достатньо отримати доступ до регулювання у тій чи іншій сфері. Вони не будуть перейматися тонкощами закону, каже експерт.

Дуже легко буде владі буде перейти межу до політичної цензури, якщо вона встановить такий контроль над провайдерами.
Роман Головенко
«Дуже легко буде владі перейти межу до політичної цензури, якщо вона встановить такий контроль над провайдерами. Будуть змушувати провайдерів обмежувати трафік із порнографією, а чому не обмежити трафік там, де є критика уряду чи щось подібне? Практика показує, що норми закону мають усе менше значення, все більше значення отримує політична доцільність. Чиновник боїться, що його звільнять, якщо він не реагуватиме на критичну інформацію. Норма закону для такого чиновника – щось другорядне», – зазначає Головенко.

Законопроект розглядається експертами, остаточних висновків немає – Кінах

Тим часом у Партії регіонів ще не визначилися, чи підтримувати законопроект Володимира Олійника. Про це Радіо Свобода повідомив заступник голови фракції цієї політичної сили Анатолій Кінах.

«Цей законопроект тільки розглядається експертами. Ще остаточних висновків немає. Завтра, після 10-ї години, гадаю, на той час вже буде повна інформація і позиція», – сказав Кінах.

Законопроект авторства депутата від Партії регіонів Володимира Олійника був зареєстрований у Верховній Раді у п’ятницю, 7 червня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG