Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» піде з України?


Марина Лужикова
Марина Лужикова
Київ – Україні варто очікувати нових штрафних санкцій від «Газпрому» через недобір обсягів газу за контрактом. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловила президент московського Фонду регіональних стратегічних досліджень Марина Лужикова. Цього року українська сторона планує закупити у «Газпрому» 18 мільярдів кубометрів, що вдвічі менше від обсягів за контрактом. Проте пані Лужикова звертає увагу на втрату позицій «Газпрому» всередині Росії. Вона припускає, що Україні можуть запропонувати підписати газові угоди з іншими російськими компаніями – такими, як «Новатек» чи «Роснєфть».

– Згідно з українсько-російськими газовими контрактами, Україна має закуповувати у «Газпрому», як мінімум, 41 мільярд кубів газу щорічно. Якщо ж ні, діє принцип «бери або плати». Чи буде російська сторона виставляти нові штрафи?

«Газпром» муситиме виставляти претензії
– Думаю, що буде. У «Газпрому» зараз дуже скрутне становище. Раджу подивитися на податкові пільги, які були скасовані для «Газпрому». Це вперше за всю історію, щоб були скасовані державні пільги. По-друге, раджу подивитися на тендери. Майже всі тендери цього року «Газпром» програв «Новатеку» і «Роснєфті». Це свідчить про дуже скрутне становище компанії. Тому «Газпром» муситиме виставляти претензії.

– Взимку «Газпром» уже виставляв Україні штрафні санкції за недобір газу у розмірі 7 мільярдів доларів. Українська сторона відмовилася платити, і на цьому все закінчилося. Чи має «Газпром» якісь важелі, щоб змусити Україну платити?

Буде керований конфлікт. Коли буде потрібно, цей конфлікт розморожуватиметься, або про цей конфлікт забуватимуть
– У «Газпрому» важелів немає, але вони є у тих, хто стоїть за «Газпромом». Якщо буде політична воля, то претензії будуть стягнуті, якщо ж не буде такої політичної волі, то про претензії забудуть. Йтиметься про ГТС. Це буде такий керований конфлікт. Коли буде потрібно, цей конфлікт розморожуватиметься, або про цей конфлікт забуватимуть.

– Ціна питання – двосторонній консорціум?

Сьогоднішній «Газпром» – це не «Газпром» рік тому. Лідерами у російському енергетичному секторі є «Новатек» і «Роснєфть»
– Так. Але може бути ще один варіант, не двостороннього, а багатостороннього, але контрольний пакет у цьому консорціумі належатиме Росії. Але я б звернула увагу на становище «Газпрому». Сьогоднішній «Газпром» – це не «Газпром» рік тому. Лідерами у російському енергетичному секторі є «Новатек» і «Роснєфть». Минулого ж року ситуація була 50 на 50.

– Тобто, «Газпром» втрачає позиції в Росії?

– Так. Зараз на перших позиціях «Новатек» і «Роснєфть». Якщо зараз Україна укладатиме контракти з «Новатеком», то ситуація може повернутися зовсім по-іншому. Зараз цим користуються і європейці, і азіати.

– А як втрата «Газпромом» позицій всередині Росії може вплинути на подальші українсько-російські відносини у енергетичній сфері?
Україні можуть запропонувати укласти контракти з компаніями, де більшість – приватний капітал

– Україні можуть запропонувати укласти контракти з компаніями, де більшість – приватний капітал. Тоді російська сторона може закрити очі на колишні борги чи претензії.

– Йдеться про «Роснєфть» та «Новатек»?

– Так.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG