Доступність посилання

ТОП новини

Між Фірташем та Ахметовим: що змінить новий керівник «Енергоатому»?


Київ – «Енергоатом» отримала нового керівника. Виконувачем обов’язків президента компанії став Микита Константінов, який до березня цього року був заступником міністра енергетики і вугільної промисловості. Разом з цим Кабінет міністрів звільнив із посади чільника «Енергоатому» Віссаріона Кіма, якого підозрюють у перевищенні службових повноважень. Утім, фахівці не вірять, що від нового керівника зміниться ситуація в галузі.

Віссаріон Кім був призначений виконувачем обов’язків «Енергоатому» у серпні минулого року після звільнення Юрія Недашківського. На цю посаду він пішов з генерального директора Південноукраїнської АЕС.

Віссаріона Кіма називали ставлеником колишнього президента «Енергоатому», регіонала Андрія Деркача. Упродовж 2005–2007 років Кім був заступником Деркача у компанії.

Кімові інкримінують те, що, будучи керівником АЕС, він підписав договір про ремонт машинної зали на суму понад мільйон гривень, розпоряджатися якою він не мав права. Ці роботи, зазначають у МВС, не тільки не були виконані, але і не були потрібні. Стаття, за якою звинувачують Віссаріона Кіма, передбачає до 10 років ув’язнення.

Виконавчий директор із правового забезпечення «Енергоатому», який також є адвокатом Кіма, Геннадій Барабаш називає кримінальну справу «тиском».

«Всі ці події є спробою тиску на Віссаріона Володимировича Кіма за його принципову позицію у багатьох питаннях розвитку та подальшої діяльності «Енергоатому», – заявив Геннадій Барабаш.

Константінов: компроміс між Бойком та Ахметовим?

Минулого року після звільнення Юрія Недашківського Микиту Константінова називали одним із основних претендентів на крісло голови «Енергоатому» поряд із Віссаріоном Кімом. Константінова називають лобістом інтересів Ріната Ахметова. Раніше він працював у «Київенерго», яка входить у групу компаній ДТЕК, контрольовану Ахметовим. За словами оглядачів, кандидатуру Микити Константінова підтримує і віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко, якого експерти називають близьким до Дмитра Фірташа, власника компаній Group DF.

47-річний Микита Константінов має закордонний досвід. Він координував програми ядерної безпеки і науково-технічного співробітництва представництва Єврокомісії в Україні, працював у Європейському банку реконструкції та розвитку. Також працював першим віце-президентом із економічної політики та корпоративного розвитку «Енергоатому».

Головне завдання нового керівника «Енергоатому» – не допустити приватизації підприємства, говорить керівник енергетичних програм центру «Борисфен Інтел» Сергій Дяченко.

Про можливість приватизації «Енергоатому» вже говорять. Для українських реалій це неприпустима штука
Сергій Дяченко
«Проведена корпоратизація – це перший шлях до приватизації, – наголошує Дяченко. – Про можливість приватизації «Енергоатому» вже говорять. Можу припустити, що якісь плани щодо приватизації цього підприємства є. Для українських реалій це неприпустима штука».

«Енергоатому» немає на що сподіватися?

Безпечна експлуатація АЕС та реалізація запланованих програм, зокрема будівництво нових блоків на Хмельницькій АЕС – саме ці завдання, як сказала Радіо Свобода директор з питань інформації та зв’язків із громадськістю асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна, мав би вирішити новий керівник «Енергоатому». А для цього, зауважує вона, необхідно домогтися підвищення тарифів на електроенергію.

Проте Кошарна висловлює сумніви, що новий керівник «Енергоатому» змінить ситуацію.

Немає політичної волі у керівників уряду вести розумну економічну і тарифну політику в електроенергетиці
Ольга Кошарна
«Поки немає політичної волі у керівників уряду вести розумну економічну і тарифну політику в електроенергетиці, нічого цей президент не зробить, ні один, ні інший, – каже Ольга Кошарна. – НКРЕ фактично контролюється людьми, близькими до компанії ДТЕК Ріната Ахметова. Рада оптового ринку також контролюється ДТЕКом. Тому державній компанії «Енергоатом» немає на що сподіватися».

Також, на переконання Ольги Кошарної, триватиме і перехресне субсидування. (Йдеться про компенсацію різниці у тарифах обленерго, більшість із яких є приватними, за рахунок «Енергоатому».)

«Чи Кім, чи Константінов – обоє однакові» – Соколовський

У тому, що зміна керівника «Енергоатому» не змінить ситуації в галузі, впевнений і експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

Це дуже темна історія, починаючи ще від Недашківського
Богдан Соколовський
«Це дуже темна історія, починаючи ще від Юрія Недашківського, – розповідає Соколовський. – Він хотів щось змінити, особливо на початку, але це дуже важко. У галузі дуже багато людей, які на цьому заробляють величезні кошти. Призначення нового керівника нічого не змінить. Чи Кім, чи Константінов – обоє однакові. Якщо ситуація зміниться на краще, то Константинов там довго не буде».

Державне підприємство «Енергоатом» є оператором всіх діючих атомних електростанцій України, які виробляють до 50% усієї електроенергії.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG