Доступність посилання

ТОП новини

Військові без квартир, бо багато грошей йде на золоті унітази – депутат Сиротюк


Київ – До 25 тисяч квартир для військовослужбовців обіцяє побудувати і придбати Міноборони до 2017 року. Про це повідомив заступник міністра оборони Артуро Бабенко. Між тим самі військові, які намагаються отримати житло по кілька років поспіль, у подібні обіцянки не вірять.

23 роки свого життя Олександр Сулима присвятив військовій службі. Після виходу на пенсію у 2005 році чоловік став на чергу за квартирою. Однак минуло вже майже 8 років, а обіцяного житла він так і не отримав.

«Спочатку жив на зйомних квартирах, але зараз зйомна квартира десь 2 тисячі гривень на місяць коштує. Я отримую пенсії 1400 гривень, дружина близько 2000 гривень заробляє. То яка зйомна квартира може бути? Зараз живу у тещі, бо у моєї матері нема де жити. У загальній черзі на квартиру я 120-й, але за ці всі роки я не просунувся у ній ні на одну людину. Квартира була б як винагорода за мої заслуги, але я втратив віру в це», – скаржиться чоловік.

Про те, що черга на квартири протягом останніх 15 років «майже не скорочувалась», говорить і заступник міністра оборони України Артуро Бабенко. Усього ж таких військових, як Олександр Сулима, за його словами, нині близько 45 тисяч.

Задля нових квартир Міноборони продає надлишкове майно

Поміж тим, до 2017 року Міноборони обіцяє майже 25 тисячам із них надати квартири.

«Затверджена програма реформування збройних сил до 2017 року, у якій закладено ресурс у мільярд двісті мільйонів гривень на будівництво житла для військовослужбовців. Це дозволить нам придбати 3900 квартир із розрахунку 62,5 квадратних метра на людину. Міноборони надіслало листа на ім’я президента із проханням виділити додаткові 300 мільйонів гривень на будівництво житла для військовослужбовців. Це дозволить нам придбати близько 100 тисяч квадратних метрів і 1500 квартир для військовослужбовців», – зауважує Артуро Бабенко.

Окрім того, він наголошує, що для будівництва житла залучатимуться також кошти інвесторів та відбуватиметься розпродаж надлишкового майна міністерства.

Зокрема, відомство уже позбавилось 411 військових містечок, на які щороку витрачало понад 200 мільйонів гривень і залучало до їхньої охорони близько 200 тисяч солдатів, що, за словами Бабенка, завдавало Міноборони «значних фінансових збитків».

При цьому від продажу нерухомого майна у відомстві планують отримати протягом наступних 3–5 років від 6 до 9 мільярдів гривень, що «дозволить придбати або ж побудувати більше ніж 20 тисяч квартир».

Міноборони не торгує землею – заступник міністра оборони
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Іде неправильний розподіл національного багатства»

Тим часом член парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, свободівець Юрій Сиротюк вважає подібну політику відомства неправильною. За його словами, все, що можна було вивільнити з-під контролю цього відомства, уже давно продали. Відтак є ймовірність, що у такий спосіб нині позбуватимуться важливих для безпеки країни об’єктів, припускає він.

На думку депутата, проблему із житлом для військових треба насамперед вирішувати через перерозподіл держбюджету.

Ми на золоті унітази в Межигір’ї виділяємо непропорційно багато коштів
Юрій Сиротюк
«Потрібно збільшувати фінансування, як мінімум, втричі. У нас іде неправильний розподіл національного багатства: ми на золоті унітази в Межигір’ї виділяємо непропорційно багато коштів. Дуже багато коштів виділяється на прокуратуру і міліцію. У нас що, так багато злочинців?» – зауважує депутат.

Наразі ж у Міноборони зазначають, що 9 об’єктів на 257 квартир нині можна максимально швидко добудувати і ввести в експлуатацію

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG