Доступність посилання

ТОП новини

Шпаківня з книжками – безкоштовна бібліотека


Останнім часом по всій Америці та й за кордоном почали з’являтися невеличкі дерев’яні скриньки, які нагадають пташині хатки. На справді це імпровізовані бібліотеки, користуватися якими може будь-хто у будь-який зручний час. Цей унікальний рух був ініційований пересічним вчителем на пенсії. За три роки таких скриньок з книжками з’явилося вже понад 2600 лише у Сполучених Штатах.

Серед тих, хто будує ці бібліотеки, - дівчата-скаути. Стефані Сурсі розповідає, що команда дівчат-скаутів, до якої належить її донька, змайстрували цю міні-бібліотеку у рамках проекту служіння громаді:

«Ідея у тому, що нею зможуть скористатись всі школярі та решта громади, всі, хто захоче».

Шкільна бібліотекар Шері Дамато каже, що школа дарує у міні-бібліотеку книжки та слідкує за тим, щоб діти мали постійний доступ до книг, а не лише у ті години, коли бібліотека працює.
Шкільна бібліотека відкрита не завжди. Так само і міська бібліотека не завжди відчинена. А от ці маленькі бібліотеки працюють завжди. Вам не потрібен абонент. І все це – безкоштовно
Шері Дамато, бібліотекар
«Шкільна бібліотека відкрита не завжди. Так само і міська бібліотека не завжди відчинена. А от ці маленькі бібліотеки працюють завжди. Вам не потрібен абонент. І все це – безкоштовно», - говорити Дамато.

Такі маленькі бібліотеки можна знайти і в не зовсім академічному середовищі. Ця, наприклад, розташована у пекарні. Менеджер крамниці Крістен Брабрук влаштувала у себе міні-бібліотеку, щоб поділитись своїм давнішнім захопленням – читанням книжок. Свою міні-бібліотеку вона поповнює постійно. Кожного дня вона вітає своїх клієнтів свіжою випічкою та…. свіжою літературою.

«Клієнти, зазвичай, приходять за тістечками. Вони помічають книжки та завжди питають, чи мають за це платити. А ми говоримо – ні, користуйтесь на здоров’я», - каже жінка.

«Це дуже приємно. Вони не мають цього робити, але такі речі створюють особливу атмосферу», - говорить клієнтка Колін Чартьє.

Ідея міні-бібліотек народилась три роки тому у містечку Гадсон, штат Вісконсин. Тоді колишній вчитель та завзятий читач Тод Бол змайстрував першу модель маленької бібліотеки.

«Цю першу бібліотеку я збудував на честь своєї мами. Я її завершив та встановив у нас на подвір’ї. Тоді у мене і думки не було, що це - далеко не остання міні-бібліотека», - розповідає співзасновник організації Маленькі безкоштовні бібліотеки Тод Бол.

Його сусідам настільки сподобалась маленька дерев’яна скарбниця з книжками, що у них з’явилась ідея створити організацію Маленькі безкоштовні бібліотеки, яка б зайнялась втіленням у життя цього проекту в інших містах країни.

Сьогодні у США нараховується понад 2600 таких бібліотечок. Є вони і поза межами країни. Ключ до успіху – зацікавити у проекті молодь та дітей, розповідає засновник цього руху. Учениця початкової школи Кендел Клер зі своїми друзями побудувала міні-бібліотеку у Сентервільській початковій школі. Вона каже, що сумуватиме за книжковою скарбницею, коли наступного року перейде у середню школу.

«Щоправда, завжди приємно знати, що тут залишилась частинка мене, яка нагадуватиме про моє навчання тут», - каже дівчинка.

А може це стане нагодою для Кендел продовжити проект та побудувати нову міні-біблотеку, вже в новій школі, для нових товаришів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG