Доступність посилання

ТОП новини

Що несе покоління, виховане вулицею та порнографією?


Київ – Понад третина українських підлітків схильні до агресії – таке припущення зробили вчені, опираючись на результати опитування. Неповнолітні, залишені сам на сам із телебаченням, інтернетом та вулицею, отримують душевні травми і самі стають носіями жорстокості та насилля. Уберегти дітей від негативного впливу може лише увага та розвиток їхніх творчих здібностей.

Після того, як два роки тому українські підлітки за статистикою опинилися серед найжорстокіших серед своїх європейських однолітків, правоохоронні органи почали регулярно доповідати про нарощування обсягів профілактичної роботи та стабільне зниження підліткової злочинності.

Однак перегляд кримінальних хронік свідчить, що є тенденція до подальшого зростання рівня жорстокості серед підлітків.



Які діти у нас зараз – таким буде наше завтра

Президент США Барак Обама, виступаючи 18 червня на зустрічі лідерів країн «Групи восьми», звернувся до молоді та підлітків. Він наголосив, що від того, в якому світі хочуть жити юні, теперішні школярі, й залежатиме, яким цей світ буде у майбутньому. Президент США згадав, якою була його країна, коли він був хлопчиком, і висловив переконання, що з того часу вдалося багато зробити для утвердження рівності між людьми та толерантного ставлення один до одного.

В Україні ж настав час пожинати плоди байдужого ставлення держави до виховання дітей. Катастрофічно низький рівень заробітної плати учителів та вихователів дитячих садочків, руйнація системи безкоштовних гуртків та спортивних секцій, дезорієнтованість та завантаженість батьків – усе разом призвело до приходу у соціум цілих поколінь «невиховуваних дітей». Точніше, дітей, вихованих вулицею, телевізійним насиллям, порнографією та злочинцями, які заробляють, виставляючи звірства в інтернет.

Черкащани про причини жорстокості підлітків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Психологи кажуть про зростання рівня насилля серед підлітків

Відбувається розшарування підліткового середовища: є дуже багато розумних, розвинутих і морально здорових дітей, але поряд з ними росте кількість дітей, схильних до агресії й насилля.

Дослідження, проведені науковцями Інституту соціології, психології та соціальних комунікацій Національного педагогічного університету імені Драгоманова, показують, що кількість дітей з агресивною поведінкою може сягати 44%.

Як розповіла Радіо Свобода завідувач кафедри теоретичної та консультативної психології, професор Ірина Булах, психологи вказують на тенденцію зростання жорстокості серед неповнолітніх.

Третина опитаних підлітків схильна до агресії – професор Булах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Росії хочуть ув’язнювати дітей із 12 років

У Росії законодавці думають над тим, щоб запровадити кримінальну відповідальність із 12 років. Це неприпустимо, обурюються російські психологи. Суспільство не може карати підлітків, яких уже покарало своїм жорстоким ставленням, спотворивши їхнє сприйняття людей.

Професор Ірина Булах нагадує, що у багатьох країнах для перевиховання «важких» підлітків використовують підходи Макаренка. Колективна праця та спільна радість від досягнутого результату, розвиток творчих здібностей та корисна фізична активність, увага та добре слово – це той необхідний мінімум для того, щоб з дитини виросла ЛЮДИНА РОЗУМНА, а не людиноподібна істота.

Держава ж поки не приділяє цій проблемі уваги. Навіть при будівництві нових мікрорайонів, де люди купують собі квартири, архітектори не закладають у плани заклади дитячої творчості, спортзали та бібліотеки. «Є все, окрім того, що потрібно для відпочинку та розвитку дітей», – каже Ірина Булах.

20.06.2013
На злочин дітей штовхають проблеми у сім’ї – експерти

Сучасні діти мають більше джерел інформації (кіно, комп’ютерні ігри, інтернет) для того, щоб переймати якісь погані приклади далі
20.06.2013
Жорстокість підлітків – наслідок жорстокості дорослих

Зростає кількість важких злочинів за участю підлітків. Неповнолітні убивають, ґвалтують, піддають тортурам інших людей далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG