Доступність посилання

ТОП новини

Околиці російського Петербурга втратять охоронний статус в ЮНЕСКО?


Москва – У Росії триває скандал навколо об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розташованих в передмістях Петербурга, які могли втратити охоронний статус. Ситуацією стурбовані депутати законодавчих зборів міста та екологи. Влада спростовує інформацію і запевняє, що виключення передмість Петербурга зі списку об’єктів культурної спадщини не передбачається.

Нещодавно російський уряд запропонував скоротити межі охоронних зон Петербурга, що входять до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Влада хоче виключити зі списку практично всі передмістя Петербурга – Пушкін, Павловськ, Гатчину, Петродворець, Стрельну, Ломоносов, – а також історичні садиби передмість, меморіальне Комаровське кладовище, Невський п’ятачок і низку інших територій. Про це повідомив депутат Олексій Ковальов на засіданні комісії з культури петербурзьких Законодавчих зборів. За його словами, відповідний документ, який звужує зону, що охороняється, був представлений у Камбоджі на 37-й сесії ЮНЕСКО.

Як зазначив російський депутат, цей документ ще ні з ким не погоджений, хто його автор – теж не відомо. Ковальов каже, що пропозиція є частиною агресивної кампанії вилучення цінних земель у найпрестижніших передмістях Петербурга і їхньої забудови.

«Хто за цим стоїть, можна припускати. Це ті, хто хоче забудовувати передмістя. За останній рік збудовано 2,5 мільйона квадратних метрів житла в околицях і ще 2 мільйони квадратних метрів на прилеглих територіях Ленінградської області. Це все територія об’єктів всесвітньої спадщини», – наголошує Олексій Ковальов.

Не вистачає публічного обговорювання

Представники містозахисних організацій також стурбовані ситуацією через те, що офіційної інформації досить мало і її не обговорюють публічно. Одна з активісток містозахисного руху Петербурга Юлія Мінутіна каже, що влада, не інформуючи громадськість, можливо, керується іншими мотивами, але така її поведінка вселяє тривогу.

«Турбує те, що публічного обговорення не було, в тому числі з тими експертами, які розробляли номінацію Санкт-Петербурга для ЮНЕСКО. Зрозуміло, що багато значущих елементів не потрапляють до списку. Значить, автоматично вони опиняються у більш слабкій позиції», – зауважує Мінутіна.

Голова Санкт-Петербурзького відділення Всеросійського товариства охорони пам’яток історії та культури Олександр Марголіс вважає, що статус об’єктів, які охороняє ЮНЕСКО, заважає забудовникам і тим, хто лобіює їхні інтереси у владних структурах

«Це вигідно тим забудовникам і тим діячам із влади, які їх підтримують і мають плани на забудову історичних центрів Петергофа, Пушкіна, Павловська, Оранієнбаума та інших передмість. І їм дуже заважає у розвитку їхніх планів статус об’єктів Всесвітньої спадщини, і вони дуже хотіли б, щоб цей статус було ліквідовано», – зазначає Олександр Марголіс.

«Скорочення списку – непорозуміння»

Спеціаліст Центру Всесвітньої культурної і природної спадщини ЮНЕСКО Алессандро Бальзамо відкидає звинувачення і називає їх «непорозумінням». За його словами, робочій групі, яка була створена 2 роки тому, доручено уточнити межі Санкт-Петербурга і його історичних передмість як об’єктів всесвітньої спадщини. Бальзамо заперечує, що ведуться спроби скоротити список особливо охоронюваних природних територій.

«Цей список не скорочується. Навпаки, робляться позитивні кроки до збереження всіх цих ділянок і територій», – каже Алессандро Бальзамо.

МЗС Росії і комісія Російської Федерації у справах ЮНЕСКО спростували повідомлення про пропозицію виключити низку історичних об’єктів Санкт-Петербурга зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Раніше про це повідомляли ЗМІ. У прес-службі Законодавчих зборів Петербурга зазначають, що документи на скорочення охоронних зон можна подавати на розгляд тільки після узгодження з фахівцями, а також після проведення референдуму, в якому повинні брати участь жителі Петербурга.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG