Доступність посилання

ТОП новини

Спадщину Саакашвілі переслідує дух Ґірґвліані


28 січня 2006 року, після побиття 26-річного банкіра Сандро Ґірґвліані в одному з барів Тбілісі під час конфлікту з високими чинами грузинського МВС, його знайшли мертвим у передмісті грузинської столиці. Тодішній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі намагався зам’яти скандал, мотивуючи нібито природню смерть молодого банкіра. Цей випадок і нестишний ланцюг скандалів довкола нього кинули важку тінь на «трояндову спадщину» президента Саакашвілі й загрожують поховати досягнення революції 2003 року в Грузії.

Привид Сандро Ґірґвліані навис над грузинською політикою після побиття 28-річного банкіра і його смерті на околиці Тбілісі. І коли колишнього прем’єр-міністра та міністра внутрішніх справ Вано Мерабішвілі цього тижня звинуватили у перешкоджанні розслідуванню справжніх причин смерті Сандро Ґірґвліані, будь-яка надія на шанс для Міхеїла Саакашвілі уникнути серйозного затьмарення його революційної спадщини, як виглядає, зникла.

«Ця історія суперечить обіцяним (урядом Саакашвілі) реформам, які тривали в Грузії у той час. Кожен знає, що поліцейська реформа в Грузії, започаткована Вано Мерабішвілі, мала на меті посилення безпеки громадян. Та водночас це були події, коли Вано Мерабішвілі був безпосередньо пов’язаний із тортурами громадян та зловживаннями силою з боку поліції», – зазначив у розмові Радіо Свобода Каха Ґоґолашвілі, керівник Центру європейських досліджень у Тбілісі.

Сьогодні чимало сутінків насунуло на спадщину Міхеїла Саакашвілі – включно зі скандальним таємним стеженням за людьми, тортурами в правоохоронних органах, коли докладно про це стало відомо з часу приходу до влади у жовтні 2012 року коаліції «Грузинська мрія» на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі. Але випадок із Сандро Ґірґвліані, з його жахливими деталями і змовою у владі щодо прикриття злочину, виглядає особливо загрозливим.

За свідченнями незалежних ЗМІ, 28 січня 2006 року на вечірці в барі Тбілісі, де була присутня й дружина міністра внутрішніх справ Тако Майсурадзе, 28-річного банкіра Об’єднаного банку Грузії Сандро Ґірґвліані було сильно побито, а пізніше на тілі загиблого було видно сліди тортур.

Дружина Сандро Ґірґвліані й чимало членів нового парламенту Грузії звинуватили головних дійових осіб Міністерства внутрішніх справ того часу в причетності до вбивства Сандро Ґірґвліані і закликали до незалежного розслідування.

Страсбурзький суд обурений порушеннями в розслідування справи Ґірґвліані

Розслідуючи справу смерті молодого банкіра, Вано Мерабішвілі спочатку відхилив спроби звинувачення в цьому високих чинів із міністерства. Але пізніше чотирьох поліцейських все ж заарештували і в липні 2006 року їх ув’язнили, а після скорочення термінів випустити на свободу у 2009 році. Прокурори тепер стверджують, що Мерабішвілі, на додачу до повного приховування справжніх вбивць Сандро Ґірґвліані, ще й заплатив кожному із засуджених поліцейських по 100 тисяч доларів, мовляв, за їхню «допомогу» в цьому.

Мерабішвілі відкидав усі звинувачення, обґрунтовуючи їхню політичну мотивацію. Упродовж цього скандалу президент Міхеїл Саакашвілі підтримував свого давнього союзника Вано Мерабішвілі.

Родина Сандро Ґірґвліані звернулася до Європейського суду з прав людини, який виніс свій вердикт у 2011 році, де сказано, що «суд вражений тим, як різні грузинські державні інституції діяли спільно у перешкоджанні справедливому правосуддю в цій справі».

Це відображає системні проблеми, які існували в Грузії
Каха Кожорідзе
«Європейський суд з прав людини заявив про це прямо. Судді там були вражені системними проблемами, які вони виявили у перебігу розслідування. Вони побачили, що спільні дії Міністерства внутрішніх справ, прокуратури, адміністрації закладів тимчасового ув’язнення, судів, президента та Міністерства юстиції були направлені на покривання, приховування справжніх причин злочину з метою перешкодити належному розслідуванню цієї справи. Це відображає системні проблеми, які існували в Грузії», – зауважив у розмові з Радіо Свобода Каха Кожорідзе, голова грузинської Асоціації молодих адвокатів.

Упродовж семи років справа Сандро Ґірґвліані очорнила все те, у що колись вірили, найяскравішу частину спадщини Саакашвілі. Не виключено, що й сам Міхеїл Саакашвілі врешті постане перед судом під час розгляду цього злочину.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Robert Coalson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG