Доступність посилання

ТОП новини

Обама не посилатиме винищувачів для захоплення Сноудена


Президент США Барак Обама заявив, що він «не буде займатися марною справою, тратою часу на торгування» у справді видачі Едварда Сноудена Сполученим Штатам. Сноуден – колишній контрактник американських спецслужб, відповідальний за розкриття секретних даних стосовно міжнародного стеження спецслужб США. Із Гонконгу він прилетів до Москви, де вже ось 5 днів перебуває у транзитній зоні московського летовища. Його майбутні плани незрозумілі.

У той час, як Едвард Сноуден формально залишається на так званій «нічиїй землі», Москва заявляє, що не має до його особи і вчинків ніякого стосунку, однак передавати його Сполученим Штатам не збирається. Тоді як Вашингтон вимагає від Росії негайної його екстрадиції. А в деяких південноамериканських столицях, напевне, вирішують, хто саме з лівих лідерів цього континенту дасть притулок втікачеві.

Сполучені Штати заявили, що є законні підстави для екстрадиції Сноудена: американська влада висунула на його адресу звинувачення і скасувала закордонний паспорт втікача. Білий Дім також наголосив, що Сполучені Штати погоджуються з коментарем президента Володимира Путіна, який сказав, що ця ситуація не повинна заподіяти шкоду двостороннім відносинам між Росією і США.

Після того, як Путін підтвердив факт перебування Сноудена в транзитній зоні аеропорту Шереметьєво і відкинув можливість його екстрадиції, пославшись на відсутність між Москвою й Вашингтоном двосторонньої угоди про видачу осіб, яких підозрюють у скоєнні злочинів, державний секретар США Джон Керрі зауважив: «Це правда, що між Сполученими Штатами й Росією немає угоди про екстрадицію, з формального боку все так. Однак між суверенними державами існують ще й якісь неписані стандарти поведінки. Ми сподіваємося, що Росія, як суверенна держава, не пов’язуватиме свої національні інтереси з долею людини, яку звинувачують у грубому порушенні законів іншої суверенної держави і яка втекла від правосуддя, сподіваємося, що її рішення буде продиктоване міжнародними правовими стандартами».

Виступаючи в четвер у Сенегалі, президент Сполучених Штатів Барак Обама відхилив пропозицію щодо участі Військово-повітряних сил США у захопленні літака, яким Сноуден, очевидно, вирушить з Москви до іншої країни.

«Я не збираюся посилати винищувачі, щоб перехопити 29-річного хакера», – зауважив Обама.

Тим часом міністр закордонних справ Еквадору Рікардо Патіньо підтвердив, що його країна отримала запит від Сноудена про надання йому притулку і тим часом розглядає його. Влада Еквадору і президент країни Рафаель Корреа ризикують зіпсувати через Сноудена стосунки зі Сполученими Штатами, і тому змушені вдаватися до вишуканих дипломатичних маневрів.

Можливість надання Сноудену притулку готова розглянути і Венесуела, однак офіційний запит такого роду від американського втікача тим часом не надходив. Президент Венесуели Ніколас Мадуро наголосив, що країни Латинської Америки мають давні традиції надання політичного притулку тим, хто втікає від правосуддя.

Матеріал підготували Людмила Литовченко і Олександр Гостєв

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG