Доступність посилання

ТОП новини

Сноуден пробіг між Путіним і Обамою


Едвард Сноуден
Едвард Сноуден
Представники Сполучених Штатів закликали Росію зробити «вірний», за їхніми словами, крок і вислати Едварда Сноудена у Сполучені Штати. Американські коментатори кажуть, що наразі успішна втеча Сноудена від американського правосуддя може стати особистою поразкою президента США, який зробив ставку на американсько-російське зближення. Барак Обама тим часом пообіцяв використати всі доступні засоби для затримання Едварда Сноудена, який за контрактом працював для американських спецслужб і розкрив деталі програм спостереження за телефонними переговорами та інтернет-активністю.

У понеділок до Росії звернувся держсекретар США Джон Керрі та прес-секретар США Білого дому Джей Карні.

«Ми сподіваємося, що росіяни ухвалять вірне рішення. На наш погляд, це дуже важливо для майбутнього двосторонніх відносин», – сказав у телеінтерв’ю Джон Керрі.

Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж, який допомагає Сноудену, сказав, що той залишив Москву і вирушив до Еквадору, де сподівається отримати політичний притулок. Але у США вважають, що американець наразі ще перебуває у Росії.

За словами Джея Карні, Сполучені Штати сподіваються на те, що Росія розгляне всі можливості для того, щоб вислати Едварда Сноудена в США, де він має постати перед правосуддям.

Президент Барак Обама утримався від прямих висловлювань на адресу Москви, заявивши лише, що США в цій ситуації контактують з різними країнами, щоб гарантувати принцип верховенства права. Від американської преси, втім, не вислизнула прохальна тональність заяв високопоставлених американських представників.

Після того, як Сноуден у понеділок пропустив черговий рейс «Аерофлоту» до Гавани, почалися припущення, що його затримка в Москві може бути викликана інтересом російських спецслужб до вмісту комп’ютерних файлів, із якими він втік до Гонконгу, нібито попередньо скопіювавши не одну сотню секретних документів американського Агентства національної безпеки. Ці припущення лише підвищують ставки для Білого дому в боротьбі за екстрадицію колишнього контрактника американських спецслужб.
Інформатор про стеження спецслужб США попросив притулку в Еквадорі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
(Еквадор повідомив, що Сноуден попросив у нього притулку. Сноуден прибув із Гонконга до Москви, але його ніхто не бачив, зате бачили авто посольства Еквадору. (Reuters video) )

Чи може цей епізод стати критичним для майбутнього американсько-російських відносин? З цього приводу віце-президент американської правозахисної організації Freedom House («Дім Свободи») Арч Паддінгтон сказав Радіо Свобода:

Путін віддасть перевагу будь-якому варіанту, що буде найбільш принизливим для Сполучених Штатів
– Я думаю, що американська адміністрація не є наївною. Вона напевно усвідомлює, що шанси на його висилку до США незначні, і він, швидше за все, вирушить з Москви, куди забажає. На мій погляд, вірогідність його екстрадиції китайцями була набагато вищою, хоча б тому, що Володимир Путін віддасть перевагу будь-якому варіанту, що буде найбільш принизливим для Сполучених Штатів. Путін своїми діями створює вкрай скрутну ситуацію для президента Обами, але навряд чи цей епізод матиме значний вплив на двосторонні відносини. Тому що просто важко уявити, що вони можуть бути ще гіршими.

– Але припустимо, що Володимир Путін вирішить таки вислати Сноудена в США, якою може бути відповідь Білого дому?

– Я думаю, Білий дім відчуватиме обов’язок відповісти на цей крок важливими для Росії поступками з різних питань двосторонніх відносин. Я думаю, це посилить очевидне небажання адміністрації критикувати російську владу за її наступ на свободи росіян. Самоцензура, якій піддавали свої заяви представники Білого дому, швидше за все, стане ще помітнішою.

– Як ви розцінюєте цю спробу покарання викривача державних секретів? Адже у Едварда Сноудена чимало захисників, які вважають, що він зробив благородний вчинок і повинен уникнути переслідування?

Важко відчувати повагу до людини, яка чинить такі дії, а потім біжить у такі країни, як Китай, Росія
– Давайте відійдемо від моральних та інших оцінок вчинку Сноудена і поглянемо на ситуацію з його власної позиції. Він називає себе викривачем потенційно незаконної діяльності влади. У Сполучених Штатах така традиція існує давно. Але викривач в американському понятті – це людина, яка кидає принциповий виклик владі і відстоює свою точку зору публічно, нерідко в судах, тобто він готовий нести відповідальність за свій вчинок. США – не Китай і не Росія. Згадаймо, наприклад, що організатор найзнаменитішого витоку в історії країни Деніел Еллсберґ, який передав газетам «Документи Пентагону», секретне досьє Міністерства оборони, присвячене В’єтнамській війні, не відсидів жодного дня у в’язниці. У США існують закони, що захищають права інформаторів, і ці справи розглядаються судом присяжних. У мене відчуття, що від заяв Сноудена віє манією переслідування. Він розповідає, наприклад, про те, що побоюється замахів з боку ЦРУ, чому в такому разі йому не віддатися в руки влади і не постати перед судом? Важко відчувати повагу до людини, яка чинить такі дії в рамках демократичної системи, а потім біжить у такі країни, як Китай, Росія і їм подібні.

Матеріал підготував Юрій Жигалкін

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG