Доступність посилання

ТОП новини

Акциз на пиво збільшать. Питання, наскільки


Київ – Українські політики обіцяють припинити «пивну епопею», яка розгорілася довкола законопроектів про підвищення акцизу на пиво та інші алкогольні напої. При цьому гроші з пивного акцизу таки йтимуть на будівництво лікарень, зокрема «Охмадиту», як цього й хотіли в депутатському об’єднанні «За тверезе майбутнє». Таке компромісне рішення у середу схвалили в парламентському комітеті з питань податкової та митної політики.

Депутати вирішили догодити і пивоварам, і громадськості. Перші виступали проти збільшення акцизу, мотивуючи це крахом галузі, інші – за фінансування медичних закладів, у тому числі «Охмадиту», за рахунок пивних акцизів. Парламентський комітет з питань податкової та митної політики розглянув пакет законопроектів про збільшення акцизу пива втричі (до 2,5 гривень) та інший законопроект, урядовий, на 4 копійки (до 91 копійки).

Парламентар від партії УДАР, перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан розповіла Радіо Свобода подробиці про компроміс.

«Перше – дата введення не раніше як 1 січня 2014 року, друге – потрібно обов’язково доопрацювати позиції, по яких підніматимуться акцизи, і самі ставки акцизів відпрацювати з ринками, щоб не порушити їх. Третє – сформулювати зміни до інших законодавчих актів, підготувати відповідні законопроекти для того, щоб гроші формувалися в спеціальному фонді і не йшли на якісь інші витрати, крім фінансування лікарняних закладів», – зазначила Оксана Продан.

Дитяча лікарня хай буде, але не за рахунок пивоварів – Товкач

Проти підвищення акцизів виступають українські пивовари. Керівник компанії «САН ІнБев Україна» Денис Хренов, зокрема, попереджав, що у разі підняття акцизу втричі доведеться скоротити обсяг виробництва на чверть, а пиво подорожчає в середньому на 3 гривні за літр.

Благородна, на перший погляд, мета (пивні гроші на «Охмадит») є не більше ніж популізм, сказав Радіо Свобода виконавчий директор компанії, що об’єднує понад 80 відсотків виробників пива в Україні «Укрпиво» Ігор Товкач.

У нас немає фальсифікату на ринку, в нас немає контрабанди
Ігор Товкач
«У нас немає фальсифікату на ринку, в нас немає контрабанди. Ми також не проти, щоб була збудована дитяча лікарня, але не за рахунок галузі», – зазначив Товкач.

Пиво і горілка в Україні – найдешевші в Європі, а харчі і ліки – найдорожчі, не погоджуються у депутатському об’єднанні «За тверезе майбутнє». Вони пропонували суттєво підвищити акцизи, щоб захистити, в першу чергу, молодь.

Україна – горілчана держава, а не пивна

В середньому українець випиває 60 літрів пива на рік, таким чином Україна посідає 23-є місце у рейтингу споживання пива у Європі, каже головний нарколог Міністерства охорони здоров’я Анатолій Вієвський, а за рівнем споживання горілки Україна – на третьому. Тому на споживанні пива українцями підвищення акцизу суттєво не позначиться, вважає він.

У нас десь 70 із лишком відсотків вживаного алкоголю – це горілка
Анатолій Вієвський
«У нас десь 70 із лишком відсотків вживаного алкоголю – це горілка. Саме підвищення акцизів на горілку, якщо це суттєве підвищення, може якось вплинути на споживання», – вважає Вієвський.

Нині акциз на пиво становить 87 копійок за літр. До листопада минулого року ця ставка була 81 копійка.

Профільний комітет 4 липня збирається передати на розгляд Верховної Ради вже доопрацьований законопроект про підвищення акцизів, який стосуватиметься не тільки пива, але й етилового спирту, кріплених вин, тютюну та сигарет із фільтром. Тоді, ймовірно, і стане відомо, наскільки знову зростуть акцизи з Нового року.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG