Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували книжку, присвячену мовним протестам


Акція протесту під Українським домом, Київ, 6 липня 2012 року
Акція протесту під Українським домом, Київ, 6 липня 2012 року
Сьогодні в Києві презентували книжку, присвячену річниці ухвалення закону «Про засади державної мовної політики». Автором її є блогер і активіст «мовного майдану» Дмитро Різниченко. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, він зібрав спогади учасників тих подій. Передмову до книжки написала депутат від ВО «Свобода» Ірина Фаріон. Книга також містить статті Різниченка, присвячені історичному та культурному феномену мови.

«Ми хотіли розповісти про людей, які стоять під Українським домом, які у них були емоції, що ними рухало», – заявив Дмитро Різниченко.

Як заявив автор, мовний закон був створений задля встановлення адміністративної перешкоди розвитку української мови і мав на меті прикрити русифікацію, але не став тим, на що розраховували представники влади.

Дмитро Різниченко зауважив, що це лише перша книжка про події під Українським домом.

Зі свого боку, Ірина Фаріон заявила, що за останні 2-3 роки в Україні не було масштабніших акцій протесту, аніж як на захист української мови. За її словами, це абсолютно спростовує думку, що мовне питання в Україні не входить до першочергових.

3 липня 2012 року Верховна Рада ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», який неофіційно називають ще законом Ківалова-Колесніченка. Він встановлює, що державною мовою є українська, але, водночас, істотно розширює використання регіональних мов, якщо у регіоні проживає 10% носіїв цих мов. Після ухвалення цього документу в Україні відбулася низка протестів, які розпочалися акцією під Українським домом у Києві.
XS
SM
MD
LG