Доступність посилання

ТОП новини

«Доктора Пі» пропонують випустити під грошову заставу


Андрій Слюсарчук
Андрій Слюсарчук
Андрія Слюсарчука, відомого як «доктор Пі», звинуваченого в незаконній медичній практиці та шахрайстві, тримають під вартою незаконно, заявили у вівторок його адвокати. За їхніми словами, суд не має доказів того, що пацієнти загинули з вини Слюсарчука, а його вчений ступінь доктора медичних наук досі не скасований.

Сихівський районний суд Львова днями продовжить вивчати докази та допитувати свідків у справі Андрія Слюсарчука, якого звинувачують у незаконній медичній практиці, що, мовляв, призвело до смерті пацієнтів. Слюсарчука, ще відомого як «доктор Пі», тримають під вартою – в порушення закону, кажуть його захисники.

«Процесуальні терміни перебування нашого підзахисного під вартою закінчилися у січні цього року. Тож нині він перебуває під вартою незаконно. Так само суперечить закону рішення суду про подовження цього терміну. Ми вимагаємо зміни запобіжного заходу, наприклад – на звільнення під заставу», – заявив адвокат Слюсарчука Андрій Денисенко.

Суд має врахувати випадки, коли пацієнти вижили – адвокати

Інший адвокат звинуваченого, Тарас Яцуляк, доводить, що суд не має доказів провини Слюсарчука у тих випадках, коли його пацієнти загинули. В одних випадках ідеться про «операцію відчаю», коли інші лікарі не бачили шансів повернути людину до життя, в інших – він лише робив ревізію, тобто оглядав рану після того, як операцію робили інші. Адвокат наголошує, що суд має враховувати й ті випадки, коли пацієнти «доктора Пі» виживали.

Андрія Слюсарчука арештували у листопаді 2011 року. Це врятувало життя 22-річного Павла з міста Бориспіль на Київщині, переконана його мати Людмила. За її словами, вона півроку возила хворого сина до Києва, до «доктора Пі».

«Ми потрапили на лікування до Слюсарчука за рекомендацією дуже високих людей, він поставив діагноз сину – розсіяний склероз. І сказав, що це не лікується, але він допоможе. У Слюсарчука ми купили, як виявилось, психотропні та інші ліки, у сина руки від цього тремтіли. Йому ми заплатили за ліки 13800 доларів. Слава Богу, що не дійшло до операції, він був затриманий, і цим я завдячую журналістам», – каже жінка.

Торік сина Людмили прооперували медики, розсіяного склерозу вони не виявили.

Слюсарчук, має бути покараний, і його не можна випускати під заставу, вважає заслужений лікар України, доктор медичних наук Ольга Богомолець. Вона засуджує позицію адвокатів «доктора Пі».

Якщо людина, яка вчиняла злочини за операційним столом, буде виправдана – ніхто не дасть гарантії, що ваші близькі не потраплять до псевдо-лікаря
Ольга Богомолець
«Варто було б замінити адвоката на того, чиї родичі або близькі загинули внаслідок операцій людини, яка не мала права ставати за операційний стіл. Система правосуддя в Україні нині під великим питанням. Якби було інакше – не було би цих псевдо-професорів, цих зґвалтувань, бунтів. Якщо людина, яка вчиняла злочини за операційним столом, буде виправдана – ніхто не дасть гарантії, що ваші близькі не потраплять на стіл до псевдо-лікаря», – наголошує Богомолець.

Слідство встановило, що медичні дипломи, які має «доктор Пі», українські та російські навчальні заклади видали йому помилково, і що в результаті так званої «лікувальної практики» Андрія Слюсарчука померло шестеро людей. Потерпілими наразі суд вважає дев’ятьох. Зі свого боку, його адвокати вказують на те, що судового рішення про скасування статусу доктора наук щодо Слюсарчука не було. Окрім того суд з’ясовує, чи не були шахрайством демонстрації «доктором Пі» надзвичайних здібностей, як-от запам’ятовування числа «Пі» та інші рекорди.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG