Доступність посилання

ТОП новини

США підтримали реставрацію мозаїк Михайлівського Золотоверхого собору


США підтримали реставрацію мозаїк Михайлівського Золотоверхого собору
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

США підтримали реставрацію мозаїк Михайлівського Золотоверхого собору

Київ – У середу Національний заповідник «Софія Київська» презентував відреставровані стародавні мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору, які зберігаються у заповіднику. Підтримку проектові збереження і реставрації мозаїк XII століття надав Американський посольський фонд збереження культурної спадщини.

Мозаїчний живопис врятували українські вчені: вони встигли перенести його на хори храму Святої Софії напередодні знищення Михайлівського Золотоверхого собору в 1934 році. А от реставрувати унікальні мозаїки змогли лише цього року за підтримки Сполучених Штатів Америки. Національний заповідник «Софія Київська» виграв американський посольський грант, який дозволив поновити мозаїки, повернувши їм яскраві фарби і виразність образів.

Завершення цього проекту є даниною людям, які відважно врятували унікальні мозаїки від руйнування, коли комуністична влада знищила сам собор
Джон Теффт
«У певному сенсі завершення цього проекту є даниною людям, які відважно врятували ці унікальні мозаїки від руйнування, коли комуністична влада знищила сам собор. Вже відновлені, відреставровані мозаїки – це знак відродження поваги українців до їхньої історії й сьогодення, до української національної спадщини», – сказав на презентації посол США в Україні Джон Теффт.

Мозаїки Михайлівського собору виконані на золотому тлі переважно у зелених тонах, поєднаних із фіолетовими й рожево-сірими кольорами. Розмір мозаїчного кубика смальти не перевищує півтора кубічні сантиметри. Науковці вважають комплекс мозаїк і фресок Михайлівського собору видатною пам’яткою давньоруського монументального мистецтва, зазначила директор Національного заповідника «Софія Київська» Олена Сердюк.

Реставратори працювали з унікальним матеріалом – експерт

Реставратори, які брали участь у відновленні мозаїк, вважають, що їм поталанило працювати з унікальним матеріалом. Водночас робота була складною – мозаїка вкрилась брудом, оскільки останню реставрацію проводили 35 років тому.

Реставратори використали у роботі розробки української школи реставрації пам’яток монументального живопису. Про це журналістам розповів головний художник-реставратор Софіївського заповідника Анатолій Остапчук.

У наших фондах, у музейній експозиції збережено унікальні, єдині у світі, зразки мозаїк і фресок доби Київської Русі
Анатолій Остапчук
«Реставрація михайлівських мозаїк була задумана, щоб відреставрувати усе, що зберігається у нашому заповіднику. У наших фондах, у музейній експозиції збережено унікальні, єдині у світі, зразки мозаїк і фресок доби Київської Русі», – пояснив Остапчук.

Ілюстрований подарунок науковцям

Директор Національного заповідника «Софія Київська» Олена Сердюк повідомила, що в рамках проекту також видано перший в Україні каталог «Мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору». Його упорядкував кандидат мистецтвознавства, дослідник Михайлівського собору Юрій Коренюк.

Американський посольський фонд збереження культурної спадщини засновано у 2001 році, за час існування фонд підтримав понад 600 проектів у більш як 100 державах світу. Як зазначив посол Джон Теффт, фонд підтримує проекти, які мають на меті зберегти історичні об’єкти, музейні й архівні колекції, традиційні форми народної творчості.

В Україні фонд підтримав, серед іншого, реставрацію предметів інтер’єру будинку-музею Антона Чехова у Ялті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG