Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура оскаржила рішення суду про взяття під варту Навального


Справу засудженого в четвер до п’яти років відомого російського опозиціонера Олексія Навального буде переглянуто у зв’язку з частковим оскарженням рішення суду прокуратурою міста Кірова. Сьогодні лідер російської опозиції може бути звільнений з-під арешту. У четвер судовий вирок Навальному засудили представники міжнародних організацій та російська громадськість.

Обурені вироком, що його Ленінський суд Кірова виніс Олексієві Навальному, на вулиці багатьох російських міст вийшли прихильники російського опозиціонера.

Попри те, що влада заздалегідь готувалася до несанкціонованих акцій, згідно з повідомленням у «Твіттері» російських журналістів, які були присутні на акції, на Манежну площу в Москві вийшло близько 10 000 осіб. Загалом кількість протестувальників у Москві, за тим же джерелом, сягала 50 000. Однак поліція оцінила кількість тих, хто вийшов у четвер на центральні вулиці російської столиці, в дві з половиною тисячі осіб.

За повідомленням російського агентства «ІТАР-Тасс», на Манежній площі в Москві поліція затримала близько 60 осіб. Не менш як 30 учасників протестної акції було затримано в Санкт-Петербурзі.

Акції на підтримку Олексія Навального пройшли також у Кірові, Єкатеринбурзі, Казані, Томську, Новосибірську, Саратові, Самарі, Красноярську та Владивостоці.

Занепокоєння вироком Кіровського суду висловили Франція і Велика Британія, Сполучені Штати й Німеччина, а представник верховного представника ЄС із закордонних справ Мая Коціянчич заявила: «Верховний представник Катрін Аштон висловлює стурбованість з приводу обвинувального вироку і тюремного ув'язнення, що були винесені в Кіровському суді проти Олексія Навального, який є відомим членом Російської координаційної ради опозиції, а також антикорупційної кампанії, і його співвідповідача Петра Офіцерова. Звинувачення проти них, на наш погляд, не знайшли підтвердження в ході судового розгляду».

Тим часом у Кірові представник прокуратури подав апеляцію на арешт Олексія Навального і Петра Офіцерова. За повідомленням інформагенцій, сторона обвинувачення вважає, що рішення про арешт було незаконним у зв’язку з тим, що обвинувальний вирок суду щодо Навального і Офіцерова не набув законної сили. Незважаючи на це, їх помістили до одиночних камер у СІЗО. Сьогодні апеляцію мають розглянути в Кіровському обласному суді. Як заявив російському агентству «Інтерфакс» уповноважений з прав людини Російської Федерації Володимир Лукін, він розраховує на те, що оскарження вироку призведе до зміни рішення суду у справі Олексія Навального.

Ленінський суд міста Кірова встановив провину Олексія Навального і Петра Офіцерова у справі про розкрадання майна державної компанії «Кіровліс» і в четвер, 18 липня, засудив Олексія Навального до 5 років позбавлення волі з виплатою штрафу на користь держави в розмірі 500 тисяч рублів, а Петра Офіцерова – до 4 років ув’язнення. Після оголошення вироку Навального і Офіцерова взяли під варту в залі суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG