Доступність посилання

ТОП новини

Критика вироку в Росії опозиціонеру Навальному наростає


Навального звільнили наступного дня після оголошення вироку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Навального і Офіцерова звільнили наступного дня після оголошення вироку

Незважаючи на п’ятничне досить неочікуване рішення російського суду міста Кірова звільнити з-під варти опозиціонера Олексія Навального та підприємця Петра Офіцеровa, все ж продовжує наростати міжнародна і громадська критика судового вироку Кіровського обласного суду в справі російського опозиціонера Олексія Навального. У США вже назвали це рішення суду частиною дій владної системи в Росії, котрі направлені на «руйнацію і придушення громадянського суспільства в Росії». Низка російських ліберальних діячів та політиків вважає, що рішення цього суду зашкодить загальній атмосфері довір’я до влади в Росії.

У п’ятницю суд Кірова задовольнив досить неочікувану скаргу прокуратури на арешт засудженого до вступу у дію обвинувального акту.

Прокурор Кірова Сергій Богданов у протесті на затримання судом Навального і Офіцерова заявив в апеляційному суді: «Я прошу суд змінити рішення про утримання під арештом засуджених 18 липня 2013 року, щоб вони мали можливість вільного пересування».

Апеляційна інстанція задовольнила скаргу прокуратури, в якій вона вказувала на те, що вибраний захід обмеження свободи перешкоджає Навальному в кампанії виборів мера Москви.
Олексій Навальний обіймає свою дружину у залі суду після звільнення його з-під варти, Кіров, 19 липня 2013 року
Олексій Навальний обіймає свою дружину у залі суду після звільнення його з-під варти, Кіров, 19 липня 2013 року

Хотів би звернути увагу на необхідність встановлення особи прокурора Богданова, бо є ймовірність, що це його двійник, підісланий опозицією
Олексій Навальний
Сам Олексій Навальний із гумором вимагав у п’ятницю в суді перевірити ідентичність особи прокурора Богданова. «Шановний суд, я, в першу чергу, хотів би звернути вашу увагу на необхідність встановлення особи прокурора Богданова, бо є йомвірність, що це його двійник, підісланий опозицією. Адже цей же прокурор Богданов вимагав, щоб мене взяли під варту у залі суду», – зауважив Навальний.

Суд звільнив його з-під варти, але вказав на заборону для нього залишати межі Москви, його офіційного місця проживання. Олексій Навальний також заявив після його звільнення з-під варти, що скоро вирішить, чи продовжувати йому діяльність кандидата на посаду мера Москви.

Це придушення владою Росії громадянського суспільства – США

У світі наростає критика судового вердикту у справі ув’язнення опозиціонера Олексія Навального, відомого критика російського режиму Володимира Путіна. Білий дім вже заявив, що засудження Навального стало частиною тенденційних дій російської влади з метою придушення громадянського суспільства.

Так, речниця адміністрації США Марі Гарф заявила від імені Білого дому: «Протягом усього розгляду справи ми висловлювали занепокоєння щодо її очевидної політичної вмотивованості. Ми занепокоєні зловживанням принципами належного судового розгляду і верховенства права, що ілюструє поведінка цього суду, коли суддя втручався в опитування свідків захистом і відхилив кількох свідків зі сторони самого захисту».

В ЄС речниця керівника закордонної політики Брюсселя Мая Коціянчич висловила сподівання Європи на виправлення упередженості суду Кірова в процесі апеляції у справі Олексія Навального.

Колишній радянський лідер Михайло Горбачов назвав рішення суду у справі Навального свідченням залежності російських судів від влади та заявив про неприпустимість використання суду з метою переслідування політичних супротивників.

Колишній міністр фінансів Олексій Кудрін, давній союзник президента Путіна, вважає, що рішення суду Кірова зашкодить бізнесові та інвестиційному кліматові в Росії.

Вирок суду в справі Олексія Навального викликав акції протесту в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах Росії.

До 200 осіб, учасників акцій протесту, було у четвер увечері заарештовано поліцією в центрі Москви, а також в інших містах Росії.
У Москві затримані десятки прихильників опозиціонера Навального
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В разі отримання ним понад мільйона голосів на виборах влада не посміє посадити його до тюрми
Борис Нємцов
Один із лідерів російської опозиції Борис Нємцов вважає, що Навальний повинен продовжити свою діяльність як кандидат у мери Москви, наголошуючи при цьому, що «в разі отримання ним понад мільйона голосів на цих виборах влада не посміє посадити його до тюрми».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG