Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку 1025-річчя Хрещення Русі пов’язали з царською родиною


Робота з донецької фотовиставки, присвяченої 1025-річчю Хрещення Русі
Робота з донецької фотовиставки, присвяченої 1025-річчю Хрещення Русі
У Донецьку вже розпочали святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Цього тижня з ініціативи облдержадміністрації відкрилася фотовиставка, присвячена цій події. Окрім цього, влада та духівництво УПЦ (МП) заклали хрест, на місці якого постане церква на честь «новомученика царевича Олексія».

У Донецьку 1025-річчя Хрещення Русі пов’язали з царською родиною
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Донеччанин Дмитро, який відвідав фотовиставку, присвячену 1025-річчю Хрещення Русі, вважає, що така експозиція може зацікавити мешканців міста.

Влада зрощується з церквою?
донеччанин Дмитро
«Тематика – то така справа, комусь подобається, а комусь – ні, – каже він. – Але сам факт фотовиставок у місті – це добре. А тематика мені не близька особисто. Влада зрощується з церквою? Я до цього ставлюся дуже негативно. Мені взагалі ці попівські речі дуже неприємні, особливо коли це починає носити характер якоїсь монополії».

У Донецьку та області відзначають не лише 1025-річчя хрещення Русі, але й 400-річчя роду Романових та 95-і роковини розстрілу російської царської родини. У Росії церква вже давно визнала царську родину святими.

«Одночасно любити вбивцю і його жертву – християнин так не чинить»

Заступник голови донецького товариства «Просвіта» Марія Олійник упевнена, що місцева влада та церква перегинають палицю зі святкуванням цього «потрійного ювілею».

При чому тут для наших людей царевич Олексій, цар? Це ніякого стосунку до хрещення Русі не має.
Марія Олійник
«Всі три церкви святкують цей день на сьогодні по-різному. Чи не сприяє це розколові? Можна сказати, що так. Єдиною церквою, яка прив’язалася до розстрілу царської сім’ї, є Московський патріархат. При чому тут для наших людей царевич Олексій, цар? Це ніякого стосунку до хрещення Русі не має, до України – не має. Це має стосунок лише до Росії. Для Москви. Якщо РПЦ визнала їх великомучениками, то треба було зробити і другий крок: назвати мучителів цієї родини. А мучитель у нас в Донецьку стоїть на центральній площі. Я вже 20 років домагаюсь зняття цього ідола, а мені влада відповідає, що це наше «достояніє». Я не розумію нашу владу, яка йде з церквою і вкопує хрест, де буде побудована церква на честь мученика царевича Олексія, який був убитий. І в той же час для неї є великим «достоянієм» ідоли, пам’ятники Леніну, яких вона підтримує, вифарбовує. Я вважаю, що це люди не сповна розуму. Одночасно любити вбивцю і його жертву – християнин так не чинить», – наголошує Марія Олійник.

Такі свята, навпаки, покликані об’єднати суспільство

У свою чергу, Віктор Ніколаєнко, начальник головного управління взаємодії з громадськістю у справах національностей і релігій Донецької ОДА, зазначає, що подібне свято, навпаки, об’єднує людей. А питання, яке стосується пам’ятників Леніну, будуть вирішувати наступні покоління.

Не відчуваю агресії у ставленні суспільства до церкви. Церква залишається однією з впливових і авторитетних інституцій.
Віктор Ніколаєнко
«Поодинокі, може, і є якісь протести проти святкування таких свят, церковних свят, як 1025-річчя Хрещення Русі. Але я не відчуваю агресії у ставленні суспільства до церкви. Сьогодні церква залишається, за всіма дослідженнями соціологічними, однією з впливових і авторитетних інституцій нашої держави, нашого суспільства. Так, вона відокремлена, але авторитет є і пошана. Інша річ, що відбувається між гілками церкви, але Київський патріархат також святкує це свято. Я не чув жодних закидів від греко-католиків, вони також святкують прихід християнства на Русь. Такі свята, навпаки, покликані об’єднати суспільство», – сказав Радіо Свобода Віктор Ніколаєнко під час відкриття виставки, присвяченої святу.

Окрім влади, в урочистостях до свята уже взяли участь бюджетники. Адже церкву царевичеві Олексію закладали біля лікарні, тому на церемонії були присутні не лише лікарі, а й навіть і хворі, які можуть ходити.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


XS
SM
MD
LG