Доступність посилання

ТОП новини

Масштабна справа проти хакерів у США: серед звинувачених – українець


Прокуратура американського штату Нью-Джерсі висунула звинувачення п’ятьом іноземцям, серед них і громадянину України, в організації злочинної хакерської мережі з пограбування кредитних карток. Йдеться про викрадення десятків мільйонів доларів зі щонайменше 160 мільйонів банківських карток більше ніж 12 великих міжнародних фінансових установ. Це розслідування стало продовженням справи Альберто Ґонсалеса.

Прокуратура американського штату Нью-Джерсі висунула звинувачення чотирьом росіянам: Володимирові Дрінкману, Олександрові Калініну, Романові Котову і Дмитрові Смілянцю, а також одеситові Михайлу Ритікову у викраденні кодів кредитних карток та незаконному заволодінні грошима

«Особи, звинувачені й заарештовані у цій справі, є керівниками групи, яка викрадала дані кредитних карток і продавала їх іншим людям, які й «вибирали гроші» з цих карток. Арештувавши двох з ключових гравців цієї хакерської групи та ідентифікувавши трьох інших, ми зробили вирішальний крок для ліквідації цієї організації», – оголосив федеральний прокурор Пол Фішман.

Слідчі кажуть, що група займалася своєю злочинною діяльністю сім років. Коди з кредитних карток вони отримували через проникнення до комп’ютерних мереж таких фірм, як Nasdaq, 7-Eleven, Carrefour, Dexia, Visa, CPenney. Тоді коди продавали через посередників по всьому світі. Слідство вважає, що Дрінкман і Калінін проникали до мереж банків, Котов викрадав коди, Смілянець продавав їх через підставних осіб. Громадянин України Михайло Ритіков забезпечував групу анонімними інтернет-адресами, з яких і проводилися всі операції.

Хакери вкрали коди із десятків мільйонів кредитних карток

Прокурор Пол Фішман наголосив, що такі хакери, як і ті, кому висунуті звинувачення, становлять загрозу всій системі фінансів.

Ті, хто мають такий досвід та здібності до зламування комп’ютерних мереж, загрожують нашій національній безпеці
Пол Фішман
«Цей тип злочинів – це дійсно гостре лезо фінансового шахраювання. Ті, хто мають такий досвід та здібності до зламування комп’ютерних мереж, загрожують нашому економічному благополуччю, нашій конфіденційності і врешті-решт – нашій національній безпеці», – сказав прокурор.

Пол Фішман також повідомив у четвер в Ньюарку, що, наприклад, одна з маленьких компаній з обробки кредитних карток, заснована хакерами у Прінстоні, починаючи від 2007 року вкрала понад 130 мільйонів чисел кодів карток на суму в понад 200 мільйонів доларів. Інша, в Атланті, сприяла викраденню майже мільйона кодів зі втратами у понад 90 мільйонів доларів.

Хоча Пол Фішман сказав тут, що далеко не всі компанії погодилися на розкриття хоча б деяких деталей своїх втрат від атак цих хакерів. Влада США повідомила, що лише у 2008 році в країні було викрадено до 30 мільйонів кодів кредитних карток.

Прокурор Фішман також повідомив, що п’ятеро щойно звинувачених продавали номери американських кредитних карток своїм клієнтам приблизно за 10 доларів кожний, канадських – за 15 доларів, краще закодованих європейських – за 50 доларів.

Прокурор США також розповів, як згадана група проникла в систему Citibank та PNC Bank і викрала звідти понад 4 мільйони доларів у 2006 та 2007 роках.

Також повідомляється, що Дмитро Смілянець перебуває під арештом у США і постане перед судом наступного тижня, а Володимир Дрінкман очікує екстрадиції до США із Нідерландів. Троє інших, включно з українцем Михайлом Ритіковим, ще на свободі.

Нова судова справа про п’ятьох згаданих хакерів базується на кримінальній справі про хакерську мережу Альберто Ґонсалеса, який отримав 20-річний термін ув’язнення у 2009 році в Маямі. У складі тієї мережі теж були українські громадяни.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG