Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв каже, що не мав непорозумінь із Путіним через війну у Грузії


Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв спростував інформацію про те, нібито вони з президентом Володимиром Путіним мали розбіжності у поглядах на російсько-грузинський воєнний конфлікт серпня 2008 року.

В інтерв’ю англомовній російській телекомпанії RT Медведєв, коментуючи це питання, зазначив: «Нічого такого, що розмежовувало б наші позиції у той час чи після тих подій, не було і немає, це все розмови».

Медведєв, який у 2008 році був президентом, додав також, що рішення розгорнути воєнні дії було його власним. За словами Дмитра Медведєва, з Путіним на цю тему він не радився.

Російський прем’єр також зазначив, що має оптимістичний прогноз щодо подальшого розвитку російсько-грузинських відносин. «Я в цьому плані абсолютний оптиміст. Я впевнений, що все буде нормально. Наші народи і не сварилися. На жаль, цей конфлікт, звісно, не посприяв взаєморозумінню, однак це не глибинний конфлікт народів. Це помилка, яка переросла у злочин з боку окремих керівників країни», – заявив Медведєв.

«Нове політичне керівництво країни відповідно до змін, які відбулися в політичній системі, в Конституції країни, займають набагато більш прагматичну позицію. Ми цьому раді», – додав російський прем’єр.

Медведєв нагадав, що не Москва розірвала дипломатичні відносини з Грузією. «Ми готові до їхнього відновлення за певних умов, а вони прості: визнання того факту, що відбулося. Можливо, це йтиме набагато таким акуратнішим, складнішим шляхом… Але я впевнений, що повернення до колишнього не буде. І цю найсумнішу сторінку в наших відносинах останніх років буде перегорнуто, й вона піде разом зі зникненням із політичної арени Саакашвілі та деяких інших людей, які причетні до ухвалення цього злочинного рішення», – сказав він.

Російсько-грузинська війна 2008 року – збройний конфлікт між Грузією, з одного боку, та Росією і сепаратистськими угрупуваннями Південної Осетії та Абхазії, з іншого. Війна розпочалася навколо збройного протистояння в Південній Осетії у серпні 2008 року і тривала кілька днів, протягом яких Росія окупувала частину грузинської території.

Її результатом стало, зокрема, визнання Росією самопроголошеної «незалежності» Південної Осетії та Абхазії. Водночас наразі цей статус визнали лише Росія, а також Венесуела й Нікарагуа (рішенням президентів цих країн, відомих своїми проросійськими позиціями) і ще дві малі тихоокеанські острівні держави Науру й Тувалу. Інша така держава, Вануату, з якої то заявляли про визнання Абхазії (але не Південної Осетії), то заперечували це, врешті остаточно відмовилася від такої ідеї і встановила дипвідносини з Грузією в її міжнародно визнаних кордонах, разом із сепаратистськими регіонами.
XS
SM
MD
LG