Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі оштрафували правозахисників за листівки з фото засудженого опозиціонера


Листівка, за яку оштрафували активістів
Листівка, за яку оштрафували активістів
Суд у столиці Білорусі Мінську засудив у вівторок до штрафів двох активістів із правозахисного центру «Весна» за роздавання листівок із фотографією ув’язненого лідера організації Олеся Беляцького, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Тетяну Рав’яку і Володимира Лабковича визнали винними у «проведенні несанкціонованого пікету» і засудили до штрафів у 3 мільйони білоруських рублів (2 тисячі 700 гривень за офіційним курсом) кожного. Вони заявили, що оскаржать свої вироки.

Листівка, за яку оштрафували активістів
Листівка, за яку оштрафували активістів
Обох затримали в понеділок, коли вони роздавали в Мінську листівки з фотографією Беляцького і текстом із інформацією про суд над ним, що відбувся позаминулого року. Їх відпустили, склавши протоколи за порушення порядку проведення масових заходів, але через численні помилки в цих протоколах їх довелося переробляти.

На початку року в Білорусі вже пройшла хвиля штрафувань активістів за розповсюдження фотознімків, на яких вони тримають у рухах фото Беляцького.

Олесь Беляцький відбуває термін у 4 з половиною роки позбавлення волі, до якого його тоді засудили за звинуваченням у несплаті податків із коштів, які надходили на роботу його організації, на суму у близько 90 тисяч доларів. Правозахисник пояснював, що пожертви надходили на його приватні рахунки за кордоном, бо «Весна» не зареєстрована в Білорусі, де її реєстрацію скасували ще 2003 року, і не має своїх рахунків як організація. Правозахисник не визнає себе винним. Його прихильники, а також низка міжнародних правозахисних організацій назвали ув’язнення Беляцького політично мотивованим.
XS
SM
MD
LG