Доступність посилання

ТОП новини

Перебої з вакцинами – наслідок проблем у системі охорони здоров’я?


Київ – Українські регіони нині отримують достатню кількість основних вакцин для проведення планових щеплень дітей, звітують у Міністерстві охорони здоров’я. Тим часом профільні експерти наголошують, що через збої у функціонуванні системи ці препарати часто потрапляють до місцевих лікарень несвоєчасно. А якщо їх і отримують, то якість частини вакцин може бути незадовільною.

Міністерству охорони здоров’я бракує бюджетних коштів, однак воно забезпечує достатнє постачання у регіони основних вакцин для щеплень немовлят, а також дітей дошкільного і шкільного віку. На цьому наголошує заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов.

«Поставки здійснюються відповідно до затверджених графіків упродовж року. І протягом липня-серпня помітно активізуються, згідно з правилами, за якими відбуваються тендерні закупівлі», – каже він.

Зокрема саме наприкінці минулого і на початку цього місяця регіони, за даними МОЗ, отримали близько 330 тисяч доз вакцини для профілактики кашлюка, дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту. А до кінця серпня їм мають виділити ще майже 350 тисяч таких доз.

Загалом в Україні сьогодні вакцинують проти 10 інфекційних захворювань. Окрім вищезгаданих, до їх переліку входять щеплення проти гепатиту-В, кору, краснухи, паротиту та туберкульозу. У МОЗ кажуть, що з постачанням вакцин для них проблем наразі теж немає.

Навіть за повного забезпечення вакцинами збої будуть – експерт

Тим часом віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк наголошує, що постачання вакцин у регіони ще не означає їхнє вчасне розподілення на місцях. Адже, за словами експерта, там може бракувати бензину, щоб довести ці препарати до районного центру, чи якогось документу, який би дозволяв здійснити відповідне перевезення.

Відтак, навіть за стовідсоткового забезпечення системи охорони здоров’я вакцинами, збої у її використанні все одно є.

Система дуже погано працює. Влада міністерства охорони здоров’я закінчується за вікнами цього міністерства
Віктор Сердюк
«Система дуже погано працює. Влада Міністерства охорони здоров’я закінчується за вікнами цього міністерства. Далі вся система у підпорядкуванні місцевих органів влади. Якби вся система (починаючи від міністерства і закінчуючи найнижчим фельдшерським пунктом) працювала добре, то вона хоча б цей напрямок, який пов’язаний з імунопрофілактикою, реалізувала, а так вона не здатна реалізувати навіть цього», – говорить експерт.

Окрім того, Віктор Сердюк зауважує, що і за умови, якщо вакцини доходять до лікарень, все ж питання їхньої якості та безпечності часто може стояти під загрозою. Головним чином це відбувається через неправильне зберігання та застосування без відповідної попередньої діагностики дитини.

Щеплення вберігає не лише від смерті, але і від інвалідності – лікар

Тим часом педіатр вищої категорії Анна Горбань наголошує, що робити щеплення слід лише у тій лікарні і у того лікаря, до якого є довіра. Окрім того, перед вакцинацією батьки обов’язково мають підписати згоду.

«Батьки, коли будуть робити щеплення, то підписують документ. Він називається «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним із батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики». І без цього офіційного юридичного документа жодна інстанція не має права зробити щеплення дитині або дорослому. Це неможливо», – каже вона.

При цьому лікар пояснює, що почервоніння, припухлість чи біль у місці щеплення, підйом температури до 38,5 градусів є нормальними симптомами, які можуть спостерігатися у дитини після введення вакцини. Утім, якщо є надмірна сонливість, блювота, проблеми зі свідомістю чи стійкий підйом температури, батьки неодмінно мають поінформувати про це лікаря.

У цілому ж лікар зауважує, що вакцинація не лише запобігає летальності, але і значно зменшує ризик набуття дитиною інвалідності від перенесення тих інфекційних захворювань, проти яких роблять щеплення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG