Доступність посилання

ТОП новини

Новообраний Курултай кримських татар збереться не у повному складі?


Сімферополь – Меджліс кримських татар визначив дату проведення новообраного Курултаю. Перше засідання нового загальнонаціонального з'їзду кримськотатарського народу 6 скликання відбудеться у Сімферополі 26-27 жовтня. Втім, найімовірніше, на той час будуть обрані ще не всі делегати Курултаю.

Ухваливши рішення про скликання шостого Курултаю на кінець жовтня, Меджліс також створив організаційну службу з підготовки і проведення першої сесії загальнонаціонального з'їзду, куди увійшли представники всіх громадсько-політичних рухів кримських татар, які вибороли делегатські мандати. За даними Центральної виборчої комісії Курултаю, за пропорційною системою на з'їзд потрапило сім громадсько-політичних організацій і виборчих блоків. Найбільше – 18 місць – отримав блок «Міллі Хак», очолюваний Рефатом Чубаровим.

Наприкінці минулого тижня виборча комісія затвердила результати виборів, попри те, що голосування у закордонному виборчому окрузі в Узбекистані досі не пройшло.

«На своєму засіданні комісія затвердила підсумки голосування в єдиному багатомандатному пропорційному окрузі, визнавши повноваження 50 делегатів. А також підтвердила повноваження 198 делегатів, обраних в мажоритарних округах, за винятком делегатів від Республіки Узбекистан», – зазначив голова Центральної виборчої комісії Курултаю Заїр Смедляєв.

Він пояснив, що консультації з МЗС України з приводу можливості проведення голосування з виборів делегатів Курултаю у приміщеннях українських дипломатичних установ в Узбекистані все ще тривають і шанс завершити виборчий процес у місцях вислання зберігається. Як і зберігається квота у два мандати для представництва кримських татар, які мають українське громадянство, але продовжують перебувати в Узбекистані, повідомив Заїр Смедляєв. Але, за його словами, перше засідання 6-го Курултаю відкриється, навіть, якщо «узбекистанська квота» залишатиметься незаповненою.

Головна інтрига – хто очолить Меджліс?

До жовтня створена Меджлісом організаційна служба має випрацювати порядок денний форуму так, щоб за два тижні до його початку передати документ усім делегатам. Проте вже відомо, що ключовим стане питання обрання нового голови Меджлісу кримськотатарського народу. Нинішній лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв неодноразово заявляв про небажання знову балотуватися на цю посаду.

Автор низки публікацій і книг про Мустафу Джемілєва політичний журналіст Микола Семена каже, що і зараз єдиним безальтернативним кандидатом на посаду голови Меджлісу залишається його нинішній очільник. Втім, за даними Семени, рішення про відхід від керівництва Меджлісом Мустафа Джемілєв ухвалив остаточне, тож від нього, попри умовляння соратників, не відступить.

«Найвірогідніше, найвищі шанси бути обраним головою Меджлісу є у нинішнього першого заступника голови Рефата Чубарова. Раціонально було б, якби Мустафа Джемілєв, як фігура світового масштабу, після цього очолив би Світовий конгрес кримських татар, замінивши там Чубарова. Це, напевно, було б найбільш ефективне використання їхніх кадрових можливостей», – вважає Микола Семена.

Водночас експерт каже, що шанси стати новим головою матимуть усі, хто потрапить до нового Меджлісу, в тому числі молоді, маловідомі широкому загалу кримськотатарські політики.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG