Доступність посилання

ТОП новини

Вибори делегатів Курултаю у більшості округів пройшли без суттєвих порушень


Заїр Смедляєв готує використані на виборах делегатів Курултаю бюлетені до передачі в архів
Заїр Смедляєв готує використані на виборах делегатів Курултаю бюлетені до передачі в архів
Сімферополь – Центральна виборча комісія з виборів делегатів Курултаю кримськотатарського народу, попри велику кількість дрібних порушень та організаційних збоїв, констатувала відсутність фальсифікацій і легітимність формування нового складу загальнонаціонального з’їзду кримських татар. На території України голосування з початку квітня до середини червня пройшло в усіх місцях компактного проживання кримських татар. А в Узбекистані, де перебуває велика кількість громадян України кримськотатарської національності, вибори делегатів Курултаю поки що організувати не вдалося.

Центральна виборча комісія Курултаю підбила попередні підсумки голосування, що протягом неповних трьох місяців проходило у майже усіх населених пунктах Автономної Республіки Крим, а також у Севастополі, Києві, Запорізькій та Херсонській областях.

Голова комісії Заїр Смедляєв каже, що перебігом виборчого процесу задоволений, а особливо – зростанням активності співвітчизників.

«Активність кримських татар у порівнянні з виборами 2007 року значно виросла. Тут, звичайно, позначилося те, що люди чекають оновлення. З іншого боку, вплинула зміна системи виборів, що підвищило довіру виборців. До цього делегатів Курултаю обирали за двоступеневою системою, тепер – пряме таємне голосування», – зазначив Заїр Смедляєв.

Етнічному самоврядуванню потрібне державне сприяння – експерт

Він визнає, що дрібних порушень та організаційних неузгодженостей було багато, але каже, що голосування, і це найголовніше, проходило відкрито, чесно і без фальсифікацій.

Це ж підтверджують у Кримському відділенні Комітету виборців України. Його голова Андрій Крисько відзначив, що вибори делегатів Курултаю у більшості округів пройшли без суттєвих порушень, але з організаційними прорахунками. В окремих населених пунктах вони призвели до обмеження прав виборців на волевиявлення при формуванні органів етнічного самоврядування.

Експерти з Комітету виборців України відзначили суттєву недосконалість «Положення про вибори делегатів Курултаю кримськотатарського народу», а також дефіцит фінансування виборчого процесу і відсутність підтримки з боку влади.

На це ж звертає увагу й експерт Наталія Куц, яка підготувала для однієї з міжнародних організацій спеціальний звіт про перебіг виборів Курултаю. Вона каже, що багатьох проблем можна уникнути, організувавши голосування в один день.

«Таке проведення передбачає існування відповідної ресурсної бази, якої зараз у системи кримськотатарського національного самоврядування немає. Такі ресурси могла б надати держава, якби органи етнічного самоврядування кримських татар якось були б вписані у правове поле України. Тоді держава могла б якщо не забезпечити фінансами, то якимись необхідними ресурсами допомогла б у проведенні таких виборів», – вважає Наталія Куц.

Експерт зазначила, що особливістю цієї виборчої кампанії є зростання рівня довіри до самих виборів делегатів Курултаю, і це є серйозним авансом органам етнічного самоврядування кримськотатарського народу.

Джемілєв залишає лідерство, але не вплив

За словами Заїра Смедляєва, за попередніми даними, обрано 198 делегатів з 250. Два делегати за мажоритарною системою мають ще обиратися серед громадян України в Узбекистані. Решта 50 місць обіймуть делегати, обрані за пропорційною системою. Підсумки цього голосування підводитимуть теж після завершення виборчої процедури на території Узбекистану, але, за неофіційними даними, там із великим відривом лідирує блок, очолюваний Рефатом Чубаровим. Загалом своїх кандидатів висунули 14 виборчих блоків та організацій.

Заїр Смедляєв повідомив, що дата проведення виборів делегатів Курултаю серед кримських татар, які залишаються в місцях депортації в Узбекистані, поки «залишається під питанням». За його словами, зараз тривають переговори з «відповідними структурами в Україні та Узбекистані».

Курултай – загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу – традиційна форма етнічного самоврядування кримських татар, у сучасному вигляді започаткована 1917 року, відроджена 1991 року. Делегати обираються за мішаною системою на 5 років.

Курултай обирає виконавчий орган – Меджліс, який протягом останніх 20 років очолює відомий правозахисник Мустафа Джемілєв. Останній уже заявив, що більше не балотуватиметься на посаду голови Меджлісу, але від впливу на його політику не відмовиться. Мустафа Джемілєв став делегатом нового Курултаю, вигравши вибори як незалежний кандидат від Бахчисарая. Очікується, що новий склад Курултаю на своє перше засідання збереться у першій половині осені нинішнього року.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG