Доступність посилання

ТОП новини

Росія кидає проти асоціації України з ЄС весь арсенал – експерти


Київ – Україна не втратить стратегічного партнерства з Росією та не понизить свого міжнародного статусу. Про це говорять і українські політики та експерти, і навіть деякі російські політологи – у відповідь на заяву радника російського президента про втрати, яких нібито зазнає Україна від асоціації з Європейським союзом. В російському експертному середовищі навіть з’явилася думка, що в останні тижні Москва використала майже весь свій потенціал для відвернення України від ЄС, однак безуспішно.

Україна, підписавши угоду про асоціацію з Євросоюзом, перестане бути для Росії стратегічним партнером і втратить статус суб’єкта міжнародного права, заявив радник президента Росії економіст Сергій Глазьєв в інтерв’ю одному з російських телеканалів.

«Підписавши угоду про асоціацію з ЄС, Україна позбавляє себе суверенного права з усіх питань торговельної політики. Україна перестане бути для нас стратегічним партнером», – попереджає Глазьєв. За його словами, Україна зникне як суб’єкт міжнародного права, бо всі дії узгоджуватиме з Євросоюзом.

Радник російського президента вважає, що імовірне підписання угоди про асоціацію з ЄС восени – це катастрофа для України і це великий удар для Російської Федерації.

Напередодні українська делегація на чолі з прем’єром Миколою Азаровим провела консультації в Москві, після яких перший віце-прем’єр Росії Ігор Шувалов заявив журналістам, що вважає безглуздими подальші переговори про одночасну участь України у ЄС та Митному союзі, тоді як за проектом угоди про асоціацію з ЄС Україна не втрачає права на вступ до інших економічних об’єднань.

Стратегічне партнерство визначають не посадовці – Олійник

Ані на Банковій, ані в уряді заяву Глазьєва і ризики погіршення співпраці з Росією не коментують.

«Це заява однієї особи, не бачу, що тут коментувати. Завтра на засіданні уряду прем’єр Микола Азаров коментуватиме цю ситуацію, оскільки він брав участь у міждержавних переговорах», – відповів на запитання Радіо Свобода речник МЗС Євген Перебийніс.

В парламентській більшості не вважають, що подібні заяви з оточення російського президента можуть призвести до втрати стратегічного партнерства України та Росії. Таку позицію в коментарі Радіо Свобода висловив депутат-регіонал Володимир Олійник.

«Стратегічне партнерство визначають не посадовці, а більш фундаментальні речі. Зокрема – те, що ми є сусідами, маємо спільні сторінки історії, спільну культуру, те, що більшість громадян обох держав є православними. Рано чи пізно емоції відійдуть і поновиться процес відбудови конструктивної співпраці», – каже він.

Основні тези радника російського президента не відповідають дійсності, наголосила в ефірі Радіо Свобода експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій.

«В листопаді може бути підписана угода про поглиблену зону вільної торгівлі з ЄС. Це не є Митний союз, тому говорити про те, що Україна повинна буде узгоджувати всі дії з Брюсселем, є неправильним. Я коментую слова пана Глазьєва, мовляв, вони втрачають Україну як стратегічного партнера, оскільки нам треба буде домовлятися з Брюсселем. Це не так. Україна і надалі залишається на міжнародному полі як торговельний партнер багатьох країн. Вона просто підписує чергову угоду про зону вільної торгівлі. Звичайно, це є поглиблена, всеосяжна угода. Натомість, якщо ми набуваємо членства, наприклад, у Митному союзі з Росією, Білоруссю, Казахстаном, то ми повинні узгоджувати свою торговельну політику саме з ними, тобто своєї власної суверенної торговельної політики у нас не буде», – підсумувала економіст.

Росія застосувала щодо України весь арсенал впливу, але впливовішою не стала – політолог

Заяви Сергія Глазьєва та інших представників російської влади про те, що Україна нібито більше втратить від асоціації з ЄС, ніж отримає, позбавлені сенсу, вважає російський політолог Андрій Окара. За його спостереженнями, Росія нині застосувала всі важелі тиску на Україну, однак вони не мали належного ефекту.

«Мене дивує, чому такі складні для розуміння речі говорить фаховий економіст, яким є Сергій Глазьєв. Ми ж розуміємо, що не йдеться про членство України в ЄС, це далека перспектива. Однак навіть якби Україна вступила в це утворення нового типу, яке має ознаки конфедерації – вона б не втратила свого суверенітету. Нині ми бачимо демонстрацію всього арсеналу Кремля на українському напрямку, однак Росія не виглядає впливовішою щодо України, а радше навпаки», – вважає Окара.

В українському експертному середовищі поширена думка, що згортання експорту до Росії та інші митні проблеми на східному кордоні України не призведуть до краху української економіки. Більше того, фахівці вважають, що скасування стратегічного партнерства України та Росії не є аж такою простою процедурою. І навіть якщо воно відбудеться, то нашкодить Росії навіть більше, ніж Україні. Адже припинення стратегічного партнерства означатиме перегляд цілої низки угод, зокрема – і про перебування Чорноморського флоту Росії в Україні.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG