Доступність посилання

ТОП новини

УНІАН переміщує в новий підрозділ редакторів сайту, які заявляли про цензуру


П’ятьом співробітникам інформаційного агентства УНІАН оголосили про їхнє переміщення до новоствореного відділу телевізійного моніторингу. Цю інформацію на своїй сторінці у Facebook поширила виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

«За моєю інформацією, сьогодні керівництво УНІАНу замкнуло в кімнаті «неугодних» редакторів, які раніше заявляли про цензуру, та ще кількох співробітників, і утримувало кілька годин», – заявляє Романюк.

«Їх змушували підписати, що вони ознайомлені з наказом про їхнє «переміщення» – наскільки я розумію, із відділу сайту у відділ «моніторингу теленовин», розташований десь на Дарниці», – пише Романюк.

Старший редактор сайту УНІАН Любов Жаловага в коментарі «Телекритиці» підтвердила цю інформацію. «Сьогодні вранці нам заблокували доступ до робочих місць: ми виявили, що адмінку заблоковано паролем. Нас зібрали у кімнаті для переговорів для оголошення наказу про переміщення. Ми попросили часу на те, щоб порадитися з юристом, але нам відмовили. Керівництво сказало, що ми маємо негайно підписати, що ознайомлені з наказом, а якщо нам потрібні консультації юристів – консультуватися телефоном, не виходячи з кімнати. Запросили понятих – головного бухгалтера, завкадрами, і сам Вадим Осадчий (генеральний директор УНІАН – ред.) був присутній», – розповіла Любов Жаловага.

У наказі йдеться про переміщення чотирьох редакторів сайту УНІАН, які взимку заявили про цензуру в агентстві: Любові Жаловаги, Валентини Романенко, Романа Романюка і Олександра Волинського (одна із підписантів заяви за цей час звільнилася, ще одна пішла в декретну відпуску), а також завідувача відділу економіки УНІАН Тетяни Майданович, повідомляє «Телекритика».

Водночас генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий заперечує політичний чи якийсь інший підтекст і називає переміщення співробітників внутрішніми справами компанії. За його словами, переміщення співробітників, відповідно до наказу, відбувається зі збереженням посад і окладу. Кадрові зміни пояснюються «необхідністю зміни структурного підпорядкування працівників у цілях підвищення ефективності роботи». Новий відділ розташовується на вулиці Магнітогорській у Києві, далеко від двох інших офісів УНІАН.

11 лютого цього року «Батьківщина» заявила про те, що сайт УНІАН розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка. Згодом шестеро редакторів сайту в публічній заяві висловили впевненість, що сфальшовані коментарі народних депутатів, які з’явилися на сайті агентства, – це «джинса». Колектив УНІАНу заявляв тоді, що звернувся до міжнародної спільноти з приводу ситуації в агентстві.

Пізніше з’явилася інформація про те, що колектив інформагентства, його керівництво й основний власник домовилися про шляхи вирішення проблем.
XS
SM
MD
LG