Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо Україні «фабрики дипломів»? (Огляд преси)


Київ – Податкові стимули в Україні сприяють не розвиткові економіки, а подальшому розширенню податкових пільг, переконує «Дзеркало тижня». Видання пише, що однією з головних причин цього є галузевий підхід при їхньому розподілі. Він провокує своєрідний кумулятивний ефект, коли збільшення галузей, що отримують податкові пільги, посилює бажання інших пролобіювати й собі податкові преференції. Якщо на початку розробки Податкового кодексу преференції планувалися надати лише альтернативній енергетиці, авіабудуванню та підприємствам, що займаються видобутком метану з вугільних родовищ, то нині перелік таких галузей значно розширили. До них включили, зокрема, суднобудування, аграрне машинобудування, легку промисловість, готельний бізнес, підприємства ІТ-індустрії. До того ж українське законодавство взагалі дозволяє отримати пільги фактично будь-якому підприємству, яке має змогу пролобіювати свої інтереси в органах влади. Про наслідки такої податкової політики йдеться в статті «ДЕстимулюючі пільги».

Держава з кожним роком усе більше перетворює систему освіти на своєрідну копальню, що постачає хабарі в цілком приватні руки, пише «Український тиждень», – тоді як в Україні більшість університетів, що так і не встигли вивітрити радянську атмосферу тоталітарної казарми, набувають цілком капіталістичних рис «фабрики дипломів», що штампує «спеціалістів» відповідно до їхньої фінансової спроможності. Найновіші законотворчі ініціативи у сфері освіти спрямовані на повну централізацію системи під контролем міністерства, від якого тепер залежатиме фактично все – доля будь-якого вишу чи навіть окремого викладача. Владі, яка не має амбіцій керувати країною розумних та культурних людей, насправді все це вигідно: хабарницькі схеми з постачанням коштів нагору, випускники, що звикли голосувати за відмашкою декана, напівгромадяни без критичного мислення і протестного духу, виховані не університетськими бібліотеками, а низькопробними серіалами та сльозливими ток-шоу. Освіта потребує рішучого реформування, наголошує видання і розповідає, з чого варто розпочати. Стаття називається «Чому ж не йде апостол правди і науки?».

Отримавши владу, українські політики полюбили закордон. На батьківщині вони декламують патріотичні гасла, а за її межами ведуть бізнес і скуповують нерухомість, лікуються і відпочивають. Більше про суперечливість українських можновладців розповідає тижневик «Фокус» у матеріалі «Справжня любов».

Росія погрожує розорити Україну, якщо вона рухатиметься в євроспільноту. Країни Центральної Європи діляться з Києвом у тижневику «Коментарі» досвідом швидкого переходу від відсталої пострадянської економіки до високотехнологічної європейської. Стаття називається «Зміна орієнтації».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG