Доступність посилання

ТОП новини

Щороку накладають на себе руки 4 тисячі італійців


Рим – За останні 7 років кількість самогубств в Італії зросла на 12 відсотків. Такими є дані офіційної статистики, наведеної з нагоди Міжнародного дня запобігання суїцидам, що відзначається 10 вересня. Найчастіше до екстремального кроку італійців спонукає фінансова криза, стверджують експерти.

Втрата робочого місця, банкрутство власної справи, неспроможність платити кредит за квартиру – ці та інші обставини безпорадного економічного становища є на сьогодні серед основних причин самовільної смерті. Люди, які не в змозі впоратися зі стресом і переживаннями, поповнюють драматичну статистику: щороку на Апеннінах реєструють майже 4 тисячі випадків суїциду.

«Збіг складних обставин у житті призводить до стану, який ми, психіатри, називаємо «станом великого страждання». Це нестерпне ментальне страждання, коли людина випробувала всі шляхи для розв’язання ситуації і нічого з того не вийшло. І тоді самогубство залишається як єдиний вихід, щоб подолати або звільнитися від цього великого страждання», – пояснює професор-психіатр Мауріціо Помпілі.

Він є керівником єдиної в Італії Служби із запобігання самогубств при римській лікарні Святого Андрія. До цього центру звертаються люди, які шукають виходу із глухого кута, а також родичі тих, кому необхідна допомога або кому допомогти не вдалося. Як зазначили експерти, сумний феномен стосується переважно чоловіків. Італійські чоловіки частіше від жінок гублять свою журбу не в чарці, а в азартних іграх, і ця залежність також часом призводить до суїциду.

Не замикатися в собі

Мауріціо Помпілі зауважує, що сумна тенденція стосується й інших країн. За даними Міжнародної організації охорони здоров’я, щороку у світі накладає на себе руки приблизно мільйон осіб (фактично одна смерть кожні 40 секунд). Це число перевищує річну статистику загиблих унаслідок убивств та воєнних конфліктів.

Слід бути уважнішими, добрішими до людей, які нас оточують. Намагаймося сприймати дивну поведінку як знак того, що у цієї людини є проблеми в житті
Паоло Джірарді
«Слід бути уважнішими, добрішими до людей, які нас оточують. Намагаймося сприймати дивну поведінку як знак того, що у цієї людини є проблеми в житті. Перед тим, як кинутися з вікна, молоді люди, наприклад, стають замкнутими в собі, мало говорять. З ними треба спілкуватися. Слід розвивати, спонукати інтерес до життя – це може запобігти страшному кроку до самогубства», – радить професор Паоло Джірарді.

Говорити, говорити, ще раз говорити. Не слід нехтувати серйозними сигналами депресивного стану, який може призвести до трагедії. За складних життєвих перепитій лікарі радять ділитися тривожними думками і переживаннями. Слід шукати і просити допомоги. Адже за будь-якої кризи завжди можна знайти позитивні моменти, які переконають нас у тому, що життя таки прекрасне і світ довкола дивовижний, наголошують фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG