Доступність посилання

ТОП новини

«Влада загралася в маски-шоу» (огляд преси)


Київ – Вищий адміністративний суд України зобов’язав ЦВК позбавити мандата народного депутата від фракції Партії регіонів Ігоря Маркова. Експерт газети «День» вважає, що фактично через позбавлення мандата здійснюється тиск на окремих депутатів і на конкретні прошарки депутатського корпусу. Нинішнє рішення є безумовним впливом на ситуацію всередині фракції Партії регіонів. Це попередження адресовано проросійськи налаштованим депутатам, які можуть проявити свою нелояльність до президента та висловити своє невдоволення щодо зовнішніх пріоритетів політики Януковича, переконаний політолог.

Позбавлення Маркова депутатства потрібне владі, погоджується також експерт «Газети по-українськи». Це – примус до мирної політичної поведінки і демонстрація невибірковості правосуддя. Українці побачили показове публічне шмагання. Щоб депутати розуміли, що слова президента не кидаються на вітер і щоб інші не шукали пригод на власну голову.

Зіткнувшись із необхідністю значного поліпшення власного іміджу в очах Заходу, офіційний Київ зосередився виключно на формі, стверджує тижневик «Коментарі». Однак Брюссель наполягає на чіткому змісті. Уславитися демократами-євроінтеграторами, маючи за спиною маску москвофіла-самодержця, поселенцям печерських пагорбів уже навряд чи вдасться, пише видання. Ситуацію погіршує той факт, що іміджмейкери Банкової своєю роботою дійсно хочуть сподобатися Заходу, але роблять це по-старому, акцентуючи увагу на обгортці і красивій етикетці. А ось Москва все ще сподівається, що український курс на євроінтеграцію – це всього-на-всього маски-шоу. Адже до останнього часу офіційний Київ харківськими угодами, просуванням російської мови, підтримкою Московського патріархату та іншими гуманітарними бонусами на благо віртуального «русского мира» влаштовував проросійський маскарад, що цілком влаштовувало Кремль. Російський обиватель з його постімперськими фантомними болями був задоволений такою формою, причому лаври від цього діставалися лише Путіну, а реальна суть розглядалася у кулуарах. Про це йдеться в статті «Влада загралася в маски-шоу».

Юридичної крапки щодо замовників вбивства Георгія Гонгадзе й досі немає. А це, як наголошує газета «День», означає, що до чергової дати трагедії – 17 вересня 2000 року – країна знову підходить без остаточних висновків. То ж чому не розставлені крапки над «і»? Великі гроші, кланові впливи, байдужість суспільства, відсутність солідарності журналістів – ось причини, які, на думку газетярів, натискають на «гальмо». Але це не свідчить, що у «справі Гонгадзе» відсутній прогрес. Про те, що відбулося за останній, рік «День» розповідає в матеріалі «Коли буде крапка у «справі Гонгадзе»?»
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG