Доступність посилання

ТОП новини

Чого можна очікувати від зустрічі Керрі і Лаврова?


У складі делегацій, які супроводжають Сергія Лаврова і Джона Керрі, є велика група фахівців у галузі хімічної зброї. Про це 12 вересня повідомили російські ЗМІ з посиланням на заяву міністра закордонних справ РФ.

Глави зовнішньополітичних відомств США та Росії Джон Керрі і Сергій Лавров зустрічаються в Женеві для детального обговорення висунутої Москвою ініціативи з передачі сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль.

У США не виключають, що женевські дебати можуть затягнутися. Прес-секретар Білого дому Джей Карні напередодні заявив, що переговори вимагатимуть певного часу.

«Процес ідентифікації хімічної зброї, її верифікації, організації її безпеки і її виведення з-під контролю Асада, очевидно, складний,– зазначив Карні.– Він увійде до порядку денного переговорів у Женеві, і, я впевнений, в Нью- Йорку».
Які ж перспективи зустрічі в Женеві?

Головний редактор журналу «Росія в глобальній політиці» Федір Лук'янов думає, що діалог може бути досить продуктивним.

«Оскільки, тепер адже мова йтиме не про якісь загальнополітичні узгодження, а вони (Керрі і Лавров) обговорюватимуть цілком конкретні речі, як краще налагодити процес, – пояснив він в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки». Не випадково туди запрошені експерти з хімічної зброї, які добре розуміють, що це означає на практиці».

Як йому видається, на результативності зустрічі ніяк не позначаться ті досить різкі критичні нападки, які прозвучали останніми днями з обох сторін. «Судячи з усього, це був, загалом, свого роду ритуал. А власне, здібності Лаврова і Керрі вирішувати один з одним питання це не завдало шкоди»,– констатував журналіст.

У свою чергу, заступник директора Інституту США і Канади РАН Павло Золотарьов зізнався, що важко йому прогнозувати продуктивність зустрічі в Женеві. «Але тут велике значення мають особисті характери переговорників,– уточнив він у бесіді з кореспондентом «Голосу Америки».– Вони (Керрі і Лавров) здатні до зважених рішень і здатні знайти компроміси».

За словами зауступниці речника Білого дому Джен Сакі, в Женеві «на карту поставлений престиж Росії». Щодо того, Золотарьов зауважив, що він думає дещо по-іншому. «Вважаю, на карті стоїть престиж і США, і Росії. Бо саме від цих двох держав, перш за все, залежить просування цього питання, та й вирішення проблеми в цілому».

Своє ставлення до зустрічі Керрі-Лавров американські експерти висловили в ході відеомосту Москва – Вашингтон, присвяченого сирійській проблематиці.

«Ключовий момент переговорів – готовність Асада негайно приєднається до Конвенції (про заборону хімічної зброї),– сказав виконавчий директор Центру національних інтересів у Вашингтоні Пол Сондерс, відповідаючи на запитання кореспондента Російської служби «Голосу Америки».– Це має бути юридичне зобов'язання ніколи надалі не використовувати хімічної зброї».

Вільям Померанц, заступник директора Інституту Кеннана, зауважив, що набагато більше залежатиме не від результатів переговорів Керрі та Лаврова, а в ситуації в ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG