Доступність посилання

ТОП новини

Ялтинська європейська стратегія – ключові спікери Янукович і Ґрібаускайте


Сімферополь – Урочистим прийомом в ялтинському 5-зірковому готелі «Вілла Єлена» в четвер увечері розпочинається 10-а щорічна зустріч Ялтинської європейської стратегії. Її пленарні засідання проходитимуть в п'ятницю і суботу в історичному Лівадійському палаці. Організатори форуму сподіваються, що у ці дні він поставить Україну у центр світової політичної карти. Серед очікуваних гостей заходу – Віктор Янукович, Даля Ґрібаускайте, Штефан Фюле, Білл Клінтон, Тоні Блер, Шимон Перес, Олександр Кваснєвський, Леонід Кучма та інші.

Президенти України і Литви Віктор Янукович і Даля Ґрібаускайте, які відкриють захід, а також комісар Євросоюзу Штефан Фюле, який матиме тривалий виступ, стануть цього року ключовими спікерами 10-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES).

Виконавчий директор форуму Іванна Климпуш відзначає, що цьогорічна високопредставницька зустріч YES проходитиме всього за неповних два місяці до саміту Україна-ЄС у Вільнюсі, тож, ключові питання заходу будуть пов'язані з вибором і просуванням України у напрямку підписання Угоди про ссоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

На думку Іванни Климпуш, саме ця обставина та участь ключових спікерів привернуть увагу міжнародної спільноти до цього форуму і поставить Україну в ці дні у центр політичної мапи світу.

Науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко з цим погоджується і відзначає: щорічні зустрічі Ялтинської європейської стратегії YES важливі тим, що під час них публічно озвучуються ті важливі політичні послання і заяви, які зазвичай звучать на переговорах і в кулуарах й щодо яких існують різні інтерпретації.

«На сьогоднішній день, наприклад, питання наскільки сторони готові до підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС. Є дуже багато тлумачень, є багато абсолютно легковажних трактувань, є нерозуміння. Я впевнений, що під час цьогорічного форуму будуть озвучені якісь меседжі, які значною мірою допоможуть широкому суспільству все ж таки почути першоджерела – як європейську сторону, так і офіційну українську – наскільки вони розуміють ті завдання, без яких не може бути підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі», – зазначив Олександр Сушко.

Експерт: Ялта – місце для відповідей

Олександр Сушко також каже, що зараз YES – чи не єдиний майданчик, де у більш-менш відкритому спілкуванні зустрічаються представники різних груп європейських та українських еліт. Це і чиновники, опозиційні політики, і незалежні експерти, і журналісти. Тут не тільки можна поспілкуватися, поставити питання, але й почути відповіді, вважає експерт.

Іванна Климпуш також повідомила, що серед учасників зустрічі буде багато впливових чинних і колишніх світових політиків.

«Ми матимемо честь вітати колишнього президента США Білла Клінтона, екс-прем'єра Великобританії Тоні Блера, як почесного гостя президента Ізраїлю Шимона Переса. Крім того, будуть екс-президенти пан Кваснєвський, пан Кучма, пан Петер Стоянов. Це колишні керівники, які мають вплив на широку Європу», – розповіла Іванна Климпуш.

Серед інших гостей – міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, радник президента Росії Сергій Глазьєв, колишній канцлер ФРН Герхард Шредер, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Занньєр та інші впливові закордонні політики і фінансисти.

Крім президента Віктора Януковича Україну в дискусіях 10-ї Ялтинської щорічної зустрічі також представлятимуть прем'єр-міністр Микола Азаров, віце-прем’єр Юрій Бойко і міністр закордонних справ Леонід Кожара.

Фонд Віктора Пінчука вп’яте запросив до участі у форумі 30 стипендіатів програм Фонду «Завтра.UA» та «Всесвітні студії», які були відібрані на конкурсній основі з понад півтори тисячі кандидатів зі всієї України. Українські студенти і молоді фахівці зможуть стежити за роботою форуму, а також матимуть нагоду поспілкуватись з його ключовими спікерами та сформулювати своє бачення майбутнього України та Європи, повідомила прес-служба YES.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG