Доступність посилання

ТОП новини

Депутати вагаються. Наскільки близько допускати громадян до публічної інформації?


Київ – Ще один депутат-ініціатор законопроекту про обмеження доступу до публічної інформації відкликав свій підпис під документом. Крім опозиціонера Валентина Королюка, це також зробив регіонал Володимир Олійник, про що він повідомив Радіо Свобода. Але загалом документ залишається на розгляді Верховної Ради і ще двоє парламентаріїв не заявляли про відкликання своїх підписів. Україні в жодному разі не варто ухвалювати законів, які б могли обмежити публічний доступ до інформації. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила представник ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович.

20 вересня цього року троє депутатів Партії регіонів Іштван Гайдош, Олег Парасків, Володимир Олійник та член фракції «Батьківщина» Валентин Королюк зареєстрували у Верховній Раді законопроект, що має змінити умови доступу до публічної інформації. Ним, зокрема, забороняється громадянам України робити копії державних документів і дозволяється владним органам не відповідати на інформаційні запити за певних обставин. Також у документі пропонують визнати, що будь-які дані фізичних осіб є конфіденційними, і їх можна оприлюднювати лише з дозволу громадян.

Такий законопроект спричинив критику журналістів, які стверджували, що він де-факто пропонував обмежити можливості для отримання інформації.

«Я дійшов висновку, що потрібно змінити майданчик для дискусії, зняти законопроект з реєстрації»

В ексклюзивному коментарі Радіо Свобода депутат-регіонал Володимир Олійник розповів, що відкликав свій підпис під законопроектом після того, як почув аргументи журналістів.

«Я дійшов висновку, що потрібно змінити майданчик для дискусії, зняти законопроект із реєстрації. Тому я відкликав свій підпис, щоб за круглими столами провести додаткові дискусії на предмет доцільності таких змін. Але чітка позиція фракції Партії регіонів – ми ніколи не допустимо ухвалення законопроектів, які призводять до звуження права громадян на отримання інформації», – заявив народний депутат.

Раніше свій підпис під законопроектом, що обмежує доступ до публічної інформації, вирішив відкликати депутат від «Батьківщини» Валентин Королюк. Про це «Українській правді» повідомив депутат від «Батьківщини» Юрій Стець.

Тим часом представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович застерігає: ухвалення такого закону суперечитиме вже досягнутому Україною прогресу.

Ми дуже сподіваємося, що законодавчі ініціативи, які обмежують доступ до інформації не лише для журналістів, але й для громадян, не матимуть жодного майбутнього в Україні
Дуня Міятович
«Щодо закону про доступ до публічної інформації, ми спостерігаємо за цим в Україні. Я можу лише сказати, що ми дуже сподіваємося, що законодавчі ініціативи, які обмежують доступ до інформації не лише для журналістів, але й для громадян, не матимуть жодного майбутнього в Україні. І ми готові допомагати, якщо виникає потреба в рекомендаціях чи досвіді найкращих практик у вашому регіоні та за його межами», – говорить представник ОБСЄ.

Директор Інститут медіа права Тарас Шевченко вважає, що головна небезпека подібного законопроекту, який залишається на розгляді Верховною Радою, – збільшення підстав для відмови у наданні інформації. Це при тому, що українські чиновники й без того часто незаконно залишають запити до них без відповіді.

Запропоновані зміни погіршують ситуацію як для журналістів, так і для активних громадян, які користуються цим інструментом
Тарас Шевченко
«Запропоновані зміни погіршують ситуацію як для журналістів, так і для активних громадян, які користуються цим інструментом. Закон передбачає звуження права на доступ, зокрема можливості відмови для органів влади надавати відповіді на інформаційні запити», – пояснює експерт. Приміром, законопроект дав би змогу чиновникам відмовляти у задоволенні повторного запиту, коли людина хотіла б щось уточнити.

У Швейцарії публічну інформацію ви отримуєте впродовж хвилин – журналіст

Тележурналіст Сергій Андрушко зняв у рамках кіноальманаху «Відкритий доступ» фільм «Школа» про те, як жителі містечка Ромодан на Полтавщині боролися за збереження школи. Правдиву інформацію про наміри її закрити вони разом із журналістами отримали саме завдяки інформаційним запитам.
Сергій Андрушко переконаний, що в Україні ще багато треба зробити, аби інформація була справді доступною.

«Якби у нас діяв закон і був доступ до інформації так, як це є на Заході. Приміром, я, як журналіст, коли знімав у Швейцарії про РосУкрЕнерго, зайшов до місцевого муніципалітету й запитав про цю зареєстровану там компанію. І за кілька хвилин мені надали повну інформацію про неї», – зазначив Сергій Андрушко в ефірі Радіо Свобода.

У пострадянських країнах представникові ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович доводилося вже відвідувати журналістів у в’язниці, як-от, приміром, Гілала Мамедова в Азербайджані, обвинуваченого в шпигунстві. Вона сприяла тому, аби в Білорусі закрили судові процеси та випустили на волю журналістів Ірину Халіп, Анджея Почобута та студента журфаку Антона Суряпіна. Про Україну Дуня Міятович говорить, що їй ще належить пройти довгий шлях для реального покращення стану свободи ЗМІ.

Матеріал підготували Жанна Безп’ятчук та Rikard Jozwiak

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG