Доступність посилання

ТОП новини

Київ зустрів перший сніг розритими теплотрасами


Частина Києва – з розритими трубами і без тепла
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Частина Києва – з розритими трубами і без тепла

Київ – В українській столиці – перший сніг, однак частина міста досі без тепла. Комунальники розкопують і латають теплотраси, а кияни тим часом хворіють від холоду. Водночас Київ не отримав бюджетної компенсації за різницю в тарифах і собівартості опалення. Через це столиця отримує менший тиск газу, і фахівці очікують, що його забракне для опалення половини міста. Урядовці закликають економити ресурси, але давати тепло скрізь, де люди вже його потребують. У Київенерго говорять, що готові дати тепло всім, однак до цього не підготувалися організації-споживачі.

Киянка Тетяна, жителька вулиці Щербакова, захворіла через холод у квартирі. У цьому районі столиці немає ні тепла, ні гарячої води. У Києві сьогодні місцями ішов сніг, однак на Щербакова труби теплотраси розриті, їх замінюють поспіхом день і ніч. Тетяна та її родина рятуються чаєм на травах, і тим, що до осені встигли замінити частину вікон на сучасні.

«Всі в родині перехворіли, з такою низькою температурою одужати повністю не вдається. Чекаємо, доки завершать ремонт теплотрас і дадуть тепло й гарячу воду. Трубам – півстоліття, вони дуже часто рвалися, ми мали перебої з гарячим водопостачанням. Сподіваюся, скоро це вирішиться», – висловлює надію киянка.

Хто більше «не готовий»: теплопостачальники чи споживачі?

На холод скаржаться й інші мешканці вулиці Щербакова. Особливо ті, в кого є діти. Наразі тепла немає в частині районів столиці, зокрема в Шевченківському, на Подолі та на Оболоні, розповідають кияни. Прикметно, що не в усіх будинках столиці можуть увімкнути електрообігрівачі, бо електромережі будинків не витримують. На багатьох житлових будинках Радіо Свобода бачило звернення жеків до мешканців з проханням не вмикати електроопалення.

Голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков запевнив Радіо Свобода, що на сьогодні підприємство готове дати тепло в переважну більшість будинків, але часто споживачі не готові до опалювального сезону.

«Підключення опалення – це такий процес, який залежить не лише від нас. Зараз «Київенерго» готове підключити 98% споживачів столиці, але і споживачі мають бути готові до підключення тепла, – вважає Плачков. – Власник будівлі має взяти на себе відповідальність, що вона готова прийняти теплоносій. А то, як часто буває, тепло пішло, а батареї не готові, труби протікають, щось прорвало й затопило. Не всі нині готові взяти на себе відповідальність».

Тим часом «Київтрансгаз» зменшив тиск газу на газогонах до двох київських ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6. У «Київенерго» це пояснюють тим, що не отримали з бюджету компенсації різниці в тарифах, і відтак підприємство затримує свої розрахунки з «Нафтогазом».
Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, виконуючи завдання прем’єр-міністра Азарова, поставив перед КМДА завдання пришвидшити підключення до опалення житлових будинків.

Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко звітував Вілкулу щодо подачі тепла в Києві під час наради, яку віце-прем’єр провів на станції теплопостачання «Біличі» «Київенерго». Вілкул поставив завдання пришвидшити підключення до опалення житлових будинків.

Як доповів Голубченко, у Києві до кінця дня на 3 жовтня підключають до опалення всі дитячі садочки та закінчується під'єднання лікарень та шкіл. Також у столиці вже опалюється 2 389 житлових будинків (22% від загальної кількості). За дорученням Вілкула, у Мінрегіоні створено штаб із запуску сезону.

Азаров доручив «економити» і «не зволікати» з опаленням

Прем’єр Микола Азаров заявив на засіданні уряду, що Україна заготувала достатньо енергоресурсів для зимового сезону. І закликав не зволікати з опаленням.

«Закликаю місцеві органи влади, звичайно, економити енергоресурси, але не зволікати з рішенням про подачу тепла, коли це дійсно доречно.
Наголошую: тепло повинне бути не на папері, а в оселях і в будинках, у школах, дитячих садках, лікарнях», – наголосив Азаров.

Колишній міністр житлово-комунального господарства Павло Качур причини проблем з теплом у Києві та інших містах бачить у тому, що система опалення призвичаєна до запуску 15 жовтня. І оскільки холоди настали раніше, система виявилася не готовою, резюмує він.

Натомість експерти, серед яких і керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, головною передумовою збоїв початку опалювального сезону вважають те, що Україна традиційно дотує бідні верстви населення не грошима, як це заведено в Європі, а дешевим газом.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG