Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція зриває у Раді євроінтеграційне питання – Колесніченко


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – 10 жовтня Верховна Рада має розглянути запропонований президентом законопроект про посилення гарантій незалежності суддів. Опозиція напередодні пообіцяла не голосувати за цей документ, стверджуючи, що він зробить вплив Віктора Януковича на судову систему необмеженим. А парламент повністю усунуть від формування корпусу служителів Феміди. Натомість провладні депутати переконують, що відмова опозиціонерів підтримати президентський законопроект може «поставити хрест на євроінтеграції України». Адже ухвалення даного документа є зобов’язанням держави перед ЄС.

«Призначення на посаду звичайного судді не є належним предметом голосування в парламенті через неможливість виключення небезпеки того, що політичні міркування переважать об’єктивні заслуги кандидата». Такий фрагмент доповіді шестирічної давнини від Венеціанської Комісії цитується у Пояснювальній записці до законопроекту «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів».

Ініціатором документа є президент Віктор Янукович. Метою законопроекту названо … «посилення існуючих гарантій незалежності суддів», що ... дозволить передати повноваження із вирішення питань, пов’язаних із діяльністю служителів Феміди «до відання органів, більшу частину складу яких становитимуть судді».

Опозиційні народні депутати з «Батьківщини», «УДАРу» та ВО «Свобода» натомість стверджують, що така законодавча ініціатива зробить служителів Феміди більш залежними, необмежено залежними від Віктора Януковича. На думку опонентів президента, «під прикриттям євроінтеграційних вимог чинна влада та Партія регіонів намагаються «протиснути» закон, який ще більше посилить авторитарну диктатуру Віктора Януковича та зробить його вплив на судову систему практично необмеженим».

У опозиції – свої зміни

Як наголосив у коментарі Радіо Свобода депутат фракції «Батьківщини», член парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя Леонід Ємець, опозиція розробила свої зміни до цього законопроекту, щоб справді виконати зобов’язання перед ЄС.

У наших пропозиціях функція президента України (в питанні призначення суддів – ред.) дійсно зведена до церемоніальної
Леонід Ємець
«У наших пропозиціях функція президента України (в питанні призначення суддів – ред.) дійсно зведена до церемоніальної. Якщо глава держави протягом п’яти днів не затверджує кандидатуру, подану Кваліфікаційною комісією суддів, вважається, що ця кандидатура вже затвердженою», – розповів опозиційний парламентар. Тобто, він мав на увазі, що таким чином президент буде позбавлений можливості не затверджувати кандидатури тих служителів Феміди, які йому не до вподоби.

«Мене дивує позиція опозиції»

Зі свого боку, колега Леоніда Ємця по парламентському комітету з питань верховенства права та правосуддя, регіонал Вадим Колесніченко у коментарі Радіо Свобода наголосив, опозиція постійно переконує на словах у необхідності виконувати євроінтеграційні зобов’язання, а на ділі ситуація є іншою. Це, на думку Вадима Колесніченка, свідчить про «некомпетентність чи дитячі хвороби» опозиціонерів.

Якщо зараз вимагати ці якісь дурниці, ці якісь перемовини робити, то це означає поставити хрест на питанні євроінтеграції
Вадим Колесніченко
«Мене дивує позиція опозиції, вибачте за такий каламбур. Тому що вони чітко розуміють, що це питання – євроінтеграційне. Це питання – в «списку Фюле» (Штефан Фюле – ред.). І якщо зараз вимагати ці якісь дурниці, ці якісь перемовини робити, то це означає поставити хрест на питанні євроінтеграції. З цього приводу вже висловив свою точку зору Конституційний суд України», – зазначив Вадим Колесніченко.

Зміна ситуації у трикутнику Верховна Рада–Президент–судова влада?

А експерти Центру Разумкова вважають, що більшість положень президентського законопроекту про суддів формально відповідають європейським стандартам.

Однак його необхідно оцінювати насамперед через призму вітчизняних реалій. Якщо саме так оцінювати законопроект, то можна дійти однозначного
висновку про його неприйнятність та небезпеку для незалежності суддів і для вітчизняного правосуддя загалом, стверджують експерти. На їхній погляд, законопроект порушує баланс державної влади в Україні, закріплений в чинній Конституції й ним «пропонується кардинально змінити ситуацію у трикутнику владних взаємовідносин (Верховна Рада–Президент–судова влада) на користь Президента».
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG