Доступність посилання

ТОП новини

Європа визначила кінцеву дату звільнення Тимошенко (європейська преса)


Європейські газети інформують, що ЄС чітко попередив Україну про неможливість підписання 28-29 листопада у Вільнюсі угоди про асоціацію без звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко. Оглядачі зауважують, що залишаються дві контрольні дати вирішення в ЄС проблеми підписання (чи непідписання) угоди з Україною – 21 жовтня і 18 листопада. Разом з тим, як звертають увагу деякі оглядачі, низка країн ЄС готова підписати угоду з Україною й без виконання умови щодо звільнення Юлії Тимошенко.

Європейські газети не виключають, що «найбільшою небезпекою для національної збірної Англії з футболу є збірна Польщі, яка може завадити команді Годжсона 15 жовтня на стадіоні Уемблі напряму потрапити до фіналу Кубка світу в Бразилії 2014 року».

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що польський прем’єр Дональд Туск заявив після прибуття у понеділок до Будапешта на зустріч прем’єр-міністрів «Вишеградської четвірки» (Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини), що група цих країн підтримує підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною у листопаді у Вільнюсі та негайне втілення у практику, після підписання угоди, зони вільної торгівлі між ЄС та Україною, не очікуючи ратифікації угоди в цілому серед 28 країн Європейського союзу. Хоча, як наголошує видання з Варшави, ЄС ставить підписання цієї угоди з Україною у залежність з негайним визволенням Юлії Тимошенко з в’язниці.

Чеська Lidove noviny анонсує візит чеського президента Мілоша Земана до України та його плани допомогти Києву у зближенні з ЄС. Видання також зауважує, що не всі держави ЄС ставлять підписання угоди про асоціації між ЄС та Україною у залежність зі справою Юлії Тимошенко. На думку газети, низка країн Центральної Європи бажає зони вільної торгівлі з Україною, бо це обіцяє значну економічну вигоду. Чеські фірми з нетерпінням чекають підписання цієї угоди, яка б могла сприяти покращенню економічної ситуації в регіоні.

Європейський варіант The Wall Street Journal інформує, що ЄС визначив кінцеву дату звільнення Юлії Тимошенко владою президента Януковича, як головну умову підписання угоди про асоціацію з Києвом. Це – 18 листопада, за 10 днів до початку саміту «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі. Цього дня збереться ще один саміт міністрів закордонних справ ЄС, де остаточно вирішать долю угоди з Україною.

Лондонська Financial Times зауважує, що Україна висловлює готовність до звільнення Юлії Тимошенко. Газета цитує при цьому слова президента України Віктора Януковича під час його зустрічі наприкінці минулого тижня у Києві з єврокомісаром Штефаном Фюле. Янукович сказав: «Ми шукаємо рішення, і я сподіваюся, що у найближчому майбутньому ми ухвалимо рішення стосовно того, як вирішити це питання». Питання лише полягає в тому, як буде звільнена Тимошенко – без обмежень, чи лише для лікування в Німеччині, без зняття судимості. Для цього, як наголошує видання, до Києва і приїздив міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле.

Лондонська The Guardian наголошує, що «форвард збірної Польщі Роберт Левандовський є найбільшою загрозою у вівторок на лондонську Уемблі для команди Англії під орудою Роя Годжсона, бо він може завадити англійцям перемогти поляків і потрапити напряму до фіналу Кубка світу з футболу в Бразилії 2014 року». У відбірній групі «H» Англія лише на одне очко випереджає Україну, котра грає у вівторок матч із Сан-Марино. Англійцям конче необхідно лише вигравати у Польщі. Гравці англійської збірної вже заявили журналістам, що їм відомо про нібито фінансове стимулювання поляків на матч з Англією третьою стороною. Результат цього матчу цікавить, окрім Англії, звичайно ж – Україну. Сама Польща вже втратила всі шанси на Бразилію-2014.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG