Доступність посилання

ТОП новини

Вирішення долі Тимошенко продовжать на місяць?


Олександр Квасневський і Пет Кокс
Олександр Квасневський і Пет Кокс
Київ – 15 жовтня спостерігачі Європарламенту Пет Кокс і Олександр Квасневський відзвітують про результати своєї роботи в Україні. Дехто із представників української влади заявляє: питання щодо підписання Україною угоди про асоціацію вирішене і ця доповідь ніяким чином не змінить ситуації. На думку ж опозиції, без вирішення питання Юлії Тимошенко підписання угоди неможливе. Експерти ж припускають, місія Кокса-Квасневського буде продовжена ще на місяць.

Спеціальні представники Європарламенту екс-президент цього органу Пет Кокс і колишній президент Польщі Олександр Квасневський розпочали свою роботу в Україні у червні минулого року. Їхнім завданням було спостерігати за судовими процесами над екс-прем’єром Юлією Тимошенко. У вівторок Кокс та Квасневський мають відзвітувати перед політичними лідерами Європарламенту про результати своєї роботи. Відбутися це має під час позачергової конференції президентів ЄС.

Проте питання Тимошенко, вирішення якого називають одним із ключових для підписання угоди про асоціацію України з ЄС на Вільнюському саміті, залишається відкритим. Разом з тим, на переконання народного депутата від Партії регіонів Михайла Чечетова, на позитивне рішення щодо підписання цієї угоди уже нічого не вплине.

Вже ніхто і нічого не стане на заваді позитивному результату на Вільнюському саміті
Михайло Чечетов
«Вже ніхто і нічого не стане на заваді позитивному результату на Вільнюському саміті, – переконаний Чечетов. – Представники європейського політичного бомонду, які були тут на круглому столі, ще раз переконалися у щирості євроустремлінь президента та української влади, яку зараз підтримує і опозиція».

Для того ж, щоб Юлія Тимошенко змогла поїхати на лікування до Німеччини (це розглядається, як один із варіантів вирішення цього питання), то, за словами Чечетова, вона має попросити про це особисто.

Місію Кокса-Квасневського продовжать?

Але підписання угоди про асоціацію з ЄС неможливе без розв’язання цієї проблеми, переконаний народний депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв. Відтак, каже він, перелік невирішених питань напередодні саміту у Вільнюсі не зменшується.

Вже тепер зрозуміло три невирішених питання: це Тимошенко, а також... реформування судової системи, прокуратури та ухвалення виборчого законодавства
Сергій Соболєв
«Вже тепер зрозуміло три невирішених питання: це Тимошенко, а також те, що пов’язане з цим. Йдеться про реформування судової системи, прокуратури та ухвалення виборчого законодавства», – наголошує Сергій Соболєв.

Між тим у Європарламенті не виключають, що у зв’язку з тим, що питання Юлії Тимошенко залишається відкритим, діяльність місії можуть продовжити. Найбільш імовірним цей варіант називає і українських політичний експерт Володимир Фесенко.

Квасневський і Кокс будуть просити продовжити їх місію і перенести фінальний звіт на середину листопада
Володимир Фесенко
«Зараз ми бачимо активізацію закритого переговорного процесу щодо розв’язання питання Тимошенко, – наголошує Фесенко. – Виходячи з того, що зараз ідуть активні пошуки правового формату розв’язання цієї проблеми, Квасневський і Кокс будуть просити продовжити їхню місію і перенести фінальний звіт на середину листопада».

У цей же день, президент Віктор Янукович відвідає Естонію. Як заявляв керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації президента Андрій Гончарук, під час зустрічі Януковича із керівництвом цієї європейської країни, окрема увага буде приділена підготовці до підписання угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі.

Раніше спікер Верховної Ради Володимир Рибак заявляв, що влада разом з опозицією мають підготувати законопроект, який дозволить Тимошенко виїхати на лікування закордон. Єврокомісар Штефан Фюле, відвідуючи Україну, побачив прагнення влади до подолання перешкод на шляху підписання угоди про асоціацію. А президент Янукович, під час зустрічі із комісаром ЄС з питань розширення Штефаном Фюле, пообіцяв вирішити питання Тимошенко найближчим часом.

Представник же Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявляє, що вона готова погодитися на помилування без повної реабілітації. За його словами, найбільш коректною була б повна політична і юридична реабілітація, але в нинішній ситуації Тимошенко готова до компромісу.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG