Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко стала ближчою до Європи


Київ – Спеціальні представники Європарламенту Пат Кокс та Олександр Квасневський передали президентові України Віктору Януковичу клопотання про помилування Юлії Тимошенко. Сама ж Юлія Тимошенко заявляє, що заради доленосної угоди Україна-ЄС вона погоджується на лікування в Німеччині. З різних джерел надходить офіційно не підтверджена інформація про те, що вже найближчими днями Юлія Тимошенко може залишити Україну, утім правовий механізм виїзду та правовий статус екс-прем’єра досі залишаються невизначеними.

Про те, що Юлія Тимошенко дала згоду виїхати на лікування до Німеччини, сьогодні на прес-конференції заявив її захисник Сергій Власенко, зачитавши відкритий лист-звернення екс-прем’єра. Також захисник розповів про те, що спецпредставники Європарламенту передали президентові Віктору Януковичу клопотання про помилування Юлії Тимошенко.

За його словами, «чи зможе Віктор Янукович знайти в собі сили і задовольнити клопотання Пата Кокса і Олександра Квасневського, покаже час». «Але для цього йому потрібна рівно одна хвилина», – вважає Сергій Власенко.
Кокс і Квасневський передали Януковичу прохання помилувати Тимошенко – Власенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Тимошенко розчищають дорогу, але вона обіцяє повернутися

Водночас Юлія Тимошенко наголошує, що не буде просити помилування в Україні чи політичного притулку – в Німеччині, а натомість каже про намір повернутися в Україну та обіцяє брати «найактивнішу участь у звільненні України від диктатури».

На думку політичного експерта Євгена Магди, «цим листом Тимошенко надзвичайно намагається залишитися в політиці».

Ще однією ознакою поступу в розв’язанні питання Юлії Тимошенко стала відставка першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна, який курував розслідування найбільш резонансних справ проти політиків-опозиціонерів. Оглядачі вважають показовим його призначення заступником секретаря РНБО. Адже в Україні існує традиція відправляти високопосадових відставників на цю посаду.

Усі ці фактори розцінюють як ознаки скоро від’їзду Юлії Тимошенко до Німеччини на лікування. З різних джерел надходить офіційно не підтверджена інформація про те, що вже найближчими днями вона може залишити Україну. Оглядачі звертають увагу й на те, що помилування та звільнення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка сталося саме у вихідний день.

Скорик про Кваснєвського: «А хто він такий для пані Тимошенко?»

Між тим, правовий механізм виїзду екс-прем’єра та її подальший правовий статус досі залишаються невизначеними. Опозиційні політики кажуть, що Віктор Янукович має всі підстави ухвалити рішення про помилування. Соратники ж президента з Партії регіонів кажуть про відсутність правових підстав для такого рішення щодо Юлії Тимошенко.

Такої ж думки дотримується і член комісії з питань помилування Лариса Скорик. «Правові підстави для помилування є тільки тоді, коли людина особисто з цього приводу звертається. Пан Квасневський має якісь проблеми у нас із судом? А хто він такий для пані Тимошенко, а вона – для нього? Родина близька?» – зауважує Лариса Скорик.

Щоправда, Юрія Луценка президент помилував без його особистого звернення, однак, зазначають регіонали, обставини його справи дещо інші, ніж у Юлії Тимошенко.

Для Тимошенко придумають оригінальну «дорожню карту» – Чорновіл

Відтак експерти припускають, що може бути знайдений якийсь несподіваний правовий механізм, який забезпечить виїзд Юлії Тимошенко за кордон.

«Слідчий у справі, по якій вона проходить і ще не має вироку, ухвалює рішення про призупинення слідства на певний час і дає згоду на виїзд за кордон на лікування. А по тій статті, по якій вона сидить, раптом ухвалять рішення по пенітенціарній службі взагалі – без парламенту, без нікого і без нічого. Або рішення суду раптом буде», – припускає колишній соратник Віктора Януковича Тарас Чорновіл.

На його думку, малоймовірно, щоби президент звільнив Юлію Тимошенко указом про помилування. Адже помилування передбачає обмеження лише щодо участі у виборах, а ув’язнити знову вже не можна.

Експерти зазначають, що рішення про від’їзд Юлії Тимошенко треба ухвалити до 15 жовтня, коли Пат Кокс та Олександр Квасневський мають прозвітувати перед Європарламентом про підсумки своєї місії. Інакше підписання угоди про асоціацію України з ЄС на вільнюському саміті під загрозою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG