Доступність посилання

ТОП новини

Брудною виборча кампанія-2013 може стати після Вільнюса – експерт


Ольга Айвазовська, координатор виборчих і політичних програм громадянської мережі «Опора»
Ольга Айвазовська, координатор виборчих і політичних програм громадянської мережі «Опора»
Київ – Кампанія з повторних виборів народних депутатів у п’яти одномандатних виборчих округах розпочинається у середу, 16 жовтня. На відміну від традиційної виборчої кампанії, вона є коротшою. Особливістю цієї кампанії, на думку координатора виборчих і політичних програм «Опори» Ольги Айвазовської є те, що практично всі опозиційні кандидати є відомими, тоді як кандидати від влади офіційно не заявлені. Експерт каже, що до саміту у Вільнюсі кампанія буде значно спокійнішою, ніж після нього і припускає, що проблеми розпочнуться із формування окружних комісій.

– Що є особливістю цієї передвиборчої кампанії?

Є кандидати, які оголошуються від опозиції. У той же час, кандидати від влади офіційно не заявлені
Ольга Айвазовська
– Вибори у п’яти округах будуть особливими, тому що їхня організація і оголошення про їхній початок супроводжувалися не просто прогнозованим виборчим процесом, а завдяки політико-правовим і дипломатичним аргументам української влади. Крім того, є певний контекст. На цих виборах вже є кандидати, які перемогли у 2012 році. Тобто, є кандидати, які оголошуються від опозиції, це фактично ті, які брали участь у виборах 2012 року. Лише є питання по 94-му округу Київської області, де кандидат перебуває за кордоном, тож він не зможе сам подати документи на реєстрацію у ЦВК. У той же час, кандидати від влади офіційно не заявлені.

– Наскільки ця виборча кампанія буде прозорою, і чи намагатиметься влада забезпечити прозорість, зважаючи на те, що вона проходитиме напередодні саміту у Вільнюсі, на якому Україна планує підписати угоду про асоціацію з ЄС?

До Вільнюса ми матимемо набагато спокійніше кампанію, ніж після нього
Ольга Айвазовська
– Безпосередньо голосування відбудеться вже за три тижні після закінчення саміту у Вільнюсі. Це якраз є найкритичнішим періодом для таких швидкоплинних виборів. Загалом ця кампанія 60 днів, а не більше, як це передбачається на чергових виборах. Тому до Вільнюса ми матимемо набагато спокійніше кампанію, ніж після нього. В тому числі в інтересах і цих виборів підписати угоду про асоціацію, щоб цей контакт з європейськими цінностями і спільнотою залишився і до дня голосування, а не зник, і, відповідно, у хід можуть піти зовсім інші ресурси і противаги.

– Які порушення у період передвиборної кампанії можуть бути?

– Проблема, яка виникне на першому етапі – це формування окружних виборчих комісій. Мажоритарні кандидати, які висуваються в одномандатних округах не мають права делегувати своїх представників в ОВК. Самовисуванці за фактом будуть позбавлені свого представника в окружній комісії. Зараз для політичних сил є проблемою зібрати з’їзди, щоб висунути кандидатів. Формально, це локальні вибори. Але цей з’їзд треба провести, зібравши всі місцеві регіональні представництва, щоб він був повноважним. Тому партії, які не мають великої мотивації не будуть цього робити. Партія регіонів офіційно заявляла, що не буде проводити цей захід і не буде висувати своїх кандидатів, але там зовсім інші причини. Зважаючи на те, що на попередніх виборах округи обрали опозиційних кандидатів, офіційно реєструвати висуванців від Партії регіонів – малодоцільно. Набагато ефективніше забезпечити своє представництво на окрузі через технічні маловідомі партії, або ж через самовисуванців.

– На цих виборах має бути обрано п’ятьох депутатів. Чи вплине це якось на політичну ситуацію?

Ці вибори є моральним фактором для наступних президентських виборів
Ольга Айвазовська
– Конфігурація у парламенті, наприклад, завдяки перемозі п’ятьох опозиційних чи провладних кандидатів, не зміниться. Але ці вибори також є моральним фактором для наступних президентських виборів. Ці вибори – це виклик. З одного боку, вони можуть мобілізувати опозицію напередодні президентських виборів. З іншого боку, вони можуть заспокоїти владу напередодні саміту у Вільнюсі щодо агресивної чи активної поведінки у виборчому процесі, як це було у 2012 році.

Довідка Радіо Свобода

Повторні вибори у п’яти мажоритарних округах Верховна Рада призначила на 15 грудня. Йдеться про округи №94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 (Черкаси), 197 (Канів, Черкаська область) і 223 (Київ, Шевченківський район). Минулого року ЦВК ухвалила постанову про неможливість встановити достовірні результати голосування на виборах народних депутатів України 28 жовтня минулого року у цих округах.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG