Доступність посилання

ТОП новини

Народні депутати із Дніпропетровщини у «глибокому підпіллі» – експерт


Із двох десятків народних депутатів Дніпропетровщини, обраних за партійними списками та в мажоритарних округах, за словами експертів, активність наразі виявляє не більше ніж чверть із них. Де й поділись щоденні репортажі в місцевих теленовинах про добрі справи кожного з них – встановлені ігрові майданчики, подароване медичне обладнання, відроджені дитсадки. Однак за майже рік після виборів виявилось: не тільки депутати забули про своїх виборців, а й виборці погано пам’ятають, за кого голосували і хто представляє їхні інтереси в парламенті.

Серед небагатьох народних обранців, які не зникли з медіа-простору Дніпропетровщини, – регіонал, колишній директор Придніпровської залізниці Олександр Момот, обраний в одномандатному окрузі обласного центру.

Він звітує про виділення з державного бюджету коштів на потреби регіону, виступає з ініціативою студентських стажувань, займається благоустороєм. Народного депутата позиціонують також як куратора масштабного проекту – добудови й модернізації дніпропетровського метро, яке прокладають вже понад два десятиліття.

Депутат працює, але в конфлікт не втручається?

А втім, до роботи депутата на окрузі є зауваження. На останніх виборах одним із суперників Олександра Момота був дніпропетровський природоохоронець, представник України в Європейській зеленій партії Павло Хазан. Тепер він каже, що з ініціативи його колишнього конкурента по округу впорядкували водойму і гучно відзвітували про «відродження озера». Насправді, зауважує еколог, серйозних експертиз щодо впливу цього благоусторою на водний баланс мікрорайону не здійснили. Народний обранець також не втручається у конфлікт жителів району із незаконними забудовниками, хоча на його підтримку чекають, скаржиться Павло Хазан.

На житловому масиві триває боротьба із незаконною забудовою, нахабно загарбано кілька соток землі. Ні він, ні його помічники не втручаються
Павло Хазан
«Там була невелика річечка, а потім стало болото. Озера там взагалі ніколи не було. І мене здивувало: чого кандидат у депутати вирішив облаштувати це болото? Ну зрозуміло, чому: це красиво, це піар. Але питання серйозне: я не чув, щоб були якісь серйозні дослідження наших вчених щодо необхідності взагалі втручання в екосистему цієї території. Я не чув і про громадську експертизу, а вони ж викачували воду, щось робили з дном, обкладали бетонними плитами. А може, не треба було чіпати це озеро, яке є природним регулятором екобалансу? З іншого боку, на житловому масиві зараз триває боротьба із незаконною забудовою, нахабно було загарбано кілька соток землі. Було б добре знайти цього народного депутата, щоб він втрутився, але ні він, ні його помічники не втручаються, хоча громадяни до нього звертались. Ось яскравий приклад», – зазначив у розмові з Радіо Свобода активіст.

«Не чули й не бачили»

Радіо Свобода поцікавилось у жителів різних районів Дніпропетровська, чи знають вони своїх депутатів-мажоритарників і що відомо їм про роботу народних обранців. Виявилось: не тільки депутати забули про своїх виборців, а й виборці майже пам’ятають своїх обранців.

– Не знаю. Не пам’ятаю. Він мене просто не цікавить.

– Поняття не маю, хто це такий і чим займається. Я взагалі політикою цікавлюсь. Але дій від них не бачу. Все партії вирішують, і губляться якось ті люди, хто обирався по мажоритарці до влади.

– Він у нас в районі очолює партійний осередок Партії регіонів. Курирує наш район. Зустрічі постійно бувають, діє у нього громадська приймальня.

– Хто? Колишній директор заводу. Як його прізвище? Забула. По телевізору одного тільки чула – того, що з трубопрокатного заводу. То садочку допоміг, то ще щось. А свого депутата? Не чула й не бачила.

«Депутати-підпільники»?

Політолог, керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов ефективність роботи дніпропетровських депутатів, обраних до парламенту, оцінює критично. Каже, що більшість із них, потрапивши до столиці, забули й про обіцянки лобіювати інтереси регіону, і про своїх виборців.

Більшість депутатів, коли від’їжджають в столицю, полишають виборців наодинці з проблемами
Андрій Золотарьов
«Можу назвати лише кількох депутатів, які більш-менш активно намагаються вирішувати регіональні проблеми. Якщо благоустрій, то Момот, Морозенко, якщо спорт – Павелко, якщо проти медичної реформи – то Спіріна… Але це крапля в морі. Всіх інших ми не бачимо, вони в «глибокому підпіллі». Більшість депутатів, коли від’їжджають в столицю, полишають виборців наодинці з проблемами. Ще що можна закинути: на відміну від донецьких, дніпропетровські депутати дуже слабко лобіюють інтереси регіону… Все залежить від людини: якщо людина сприймає політику як продовження бізнесу, то вона, будучи обраною, полишає виборців. Або ж використовує будь-яку справу як привід для піару», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Незалежний експерт підрахував: із двох десятків дніпропетровських народних депутатів більш-менш активний лише кожен четвертий. Політолог додає, що виборці обов’язково згадають своїх обранців і навіть побачать їх наживо. Але не зараз – ближче до нових виборів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG