Доступність посилання

ТОП новини

У Канаді закликають рятувати «дедалі більше диктаторську» Україну


Захід має бути готовим підтримувати Україну навіть, якщо у Вільнюсі їй не вдасться підписати угоду про асоціацію з ЄС. Про це заявив колишній посол Канади в Україні Дерек Фрейзер на конференції «Модель України». Це зібрання за участі українських студентів триває в Оттаві під егідою Канадсько-української парламентської програми. Конференція відбувається на тлі погіршення відносин між обома державами після того як влітку Канада зупинила переговори з Україною про вільну торгівлю.

Канаду називають найбільш українською державою за межами України, адже там живе понад мільйон двісті тисяч громадян українського походження. Завдяки підтримці представників української діаспори за останні 23 роки понад 700 українських студентів пройшли стажування в канадському парламенті, а нині частина з них зібралася на конференції «Модель України», вже п’ятої за останні роки, щоб за участі експертів підготувати рекомендації, як краще розвиватися Україні з огляду на західний досвід.
(Зліва направо) Ігор Бардин, Дерек Фрейзер, Станіслава Царкова, Вадим Пристайко
(Зліва направо) Ігор Бардин, Дерек Фрейзер, Станіслава Царкова, Вадим Пристайко

Колишній посол Канади в Україні Дерек Фрейзер переконаний у важливості Вільнюського саміту Євросоюзу для України. Але він не виключає, що екс-прем’єр Юлія Тимошенко залишиться в тюрмі, а угода про асоціацію у листопаді не буде підписана, тому закликає проаналізувати всі можливі сценарії.

Якщо у Вільнюсі буде провал, то угоду з Україною знову не розглянуть до 2015 року
Дерек Фрейзер
«Європейські урядовці заявляли, що якщо у Вільнюсі буде провал, то угоду з Україною знову не розглянуть до 2015 року. Якщо це більше ніж переговорна тактика, то це рецепт для катастрофи. Ми маємо визнати, що Україна зможе стати повністю демократичною, якщо залишиться незалежною. Захід не може дозволити становища, в якому дедалі більше диктаторська Україна, якій можливо загрожує серйозна економічна криза, немає до кого звернутися, крім Росії», – заявив колишній західний дипломат.

Дерек Фрейзер навів оцінки, згідно з якими Україні потрібні мільярди доларів, щоб зберегти фінансову стабільність, включно з курсом гривні, яка опинилася під тиском уже зараз.

Якщо ж у Вільнюсі Україна і Євросоюз домовляться, то колишній посол не виключає економічної «атаки» Росії, що може призвести до «серйозної економічної кризи» в Україні.

Кому торгівля, а кому політичний подарунок

Фрейзер закликав Захід готуватися до масштабнішої допомоги Україні, якщо вона піде шляхом реформ. Разом з тим він сумнівається, що угода України з ЄС, якщо вона буде підписана, автоматично призведе до того, що офіційна Оттава відновить свої переговори з Києвом про вільну торгівлю.

«Я не думаю, що це може мати будь-який вплив на канадсько-українські торговельні переговори. На них може вплинути зміна ставлення України до СОТ. Я не офіційна особа, але, як я бачу позицію канадського уряду, то йому не до вподоби бажання України передомовитися про більшість позицій», – зауважив у коментарі Радіо Свобода Дерек Фрейзер.
Вадим Пристайко
Вадим Пристайко

Тим часом посол України в Канаді Вадим Пристайко припускає, що рішення Канади зупинити переговори з Україною мало політичну складову, попри офіційні пояснення, що це торговельне питання.

Я би не став говорити про вплив справи Тимошенко, я би став говорити про більш широкий вплив
Вадим Пристайко
«Я би не став говорити про вплив справи Тимошенко, я би став говорити про більш широкий вплив. Наприклад, коли минулого року були слухання по Україні, в результаті цих слухань був доданий документ, де багато виступаючих пропонували не дарувати Україні угоду про вільну торгівлю, поки вона не зміниться на краще. Що це формулювання «дарувати, чи не дарувати», це угода, яка дозволяє обом бізнесам краще торгувати, це не подарунок. Якщо це є в документах парламенту, то я маю підстави думати, що в цьому рішенні є щось політичне», – сказав Пристайко у розмові з Радіо Свобода.

Посол України в Канаді також розкритикував канадський уряд за візову політику. Дипломат не захотів називати прізвищ, але сказав, що Канада нещодавно відмовила у візі першому заступнику міністра України та народному депутату, які їхали на конференцію з «індустріальної тематики».

Не обов’язково скасовувати візи, можна зменшити вартість візи, можна зменшити час розгляду, можна багаторазові видавати більше
Вадим Пристайко
«Не обов’язково скасовувати візи, можна зменшити вартість візи, можна зменшити час розгляду, можна багаторазові видавати більше. Канада має в чотири рази більше відмов українцям, ніж будь-яка інша країна Європейського союзу. Я не бачу підстави думати, що всі українці ринуться через океан на літак і будуть тікати сюди, якщо вони можуть легко перейти в Європейський союз», – каже Пристайко.

За даними канадського уряду, Канада минулого року видала візи 85 відсоткам із тих, хто просив візу в Україні, світовий показник становить 82 відсотки. Україна скасувала візи для громадян Канади 2005 року.

Тінь Табачника видно і в Оттаві

Учасники оттавської конференції тим часом одну з перших дискусій присвятили освітнім проблемам України, серед головних викликів назвавши корупцію, а діяльність міністра освіти Дмитра Табачника одна з доповідачок назвала «загрозою для національної безпеки України».

«Коли проаналізувати політику і діяльність Міністерства освіти через призму м’якої сили, то вона має на меті не зміцнення ідентичності, а навпаки сприяє сепаратизму, ворожнечі і не сприяє порозумінню між сходом України і заходом», – сказала Радіо Свобода канадський юрист Лада Росліцкі, яка нині консультує громадські організації та урядові структури.
Павло Шопін, Оттава
Павло Шопін, Оттава

А найбільші оплески у перший день зібрав виступ луганчанина Павла Шопіна, який після здобуття диплому в Кембриджі повернувся викладати додому до Східноукраїнського національного університету імені Даля. Він говорив про важливість зміни менталітету українців, щоб держава стала демократичною, про моральні стандарти, а в коментарі Радіо Свобода додав, що саме стажування в Канаді відкрило йому дорогу у ширший академічний світ. «У 2006 році це була моя перша подорож до західної країни і вона дуже багато для мене змінила і допомогла визначити пріоритети в житті», – зауважив Павло Шопін.

Британський диплом Шопіна, як і решту західних дипломів, які вже здобули чи далі здобувають чимало учасників Канадсько-української парламентської програми, в самій Україні не визнають. Але це не завадить молоді викласти своє бачення курсу держави. Учасники конференції «Модель України», яка триватиме в Оттаві до 18 жовтня, збираються підготувати рекомендації для канадського та українського уряду в галузі освіти, верховенства права, свободи ЗМІ і боротьби з корупцією.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG