Доступність посилання

ТОП новини

Промисловість вже не субсидуватиме населення (огляд преси)


Київ – Україна опинилася в переліку країн, де досі існує рабство. Міжнародний фонд Walk Free («Іди вільним»), який займається питаннями сучасного невільництва у всіх його формах, оприлюднив черговий «Глобальний індекс рабства». Україна в індексі посіла 86-е місце, сусідня Росія – 49-е. За показником рабів на душу населення, найвище з колишніх республік СРСР опинилася Молдова, яка загалом у рейтингу посіла шосте місце у світі. Нині в Україні у рабських умовах живе від 110 до 120 тисяч людей. Про це розповідає газета «Україна молода» у статті «Невільники ХХІ століття».

План реформи українського енергоринку отримав схвалення міжнародних організацій – Енергетичного співтовариства, Єврокомісії та Світового банку. Як інформує «Комерсант Україна», наступного тижня його планує ухвалити Верховна Рада, після чого піде в минуле сформована ще в 1990-х роках схема субсидування населення за рахунок промисловості. Вона себе вичерпала і більше не дозволяє вирішувати проблему браку коштів на субсидування і модернізацію, відзначають експерти видання. Тепер уряду потрібно буде шукати ринкові способи підтримки неплатоспроможних споживачів.

Відлуння етнічних зіткнень у московському Бірюльові й запланований діалог у Вільнюсі пов’язані між собою спільною проблематикою, переконує газета «День». Видання пише, що українці, спостерігаючи за погромами в центрі «русского мира», починають уявляти наслідки нецивілізованої імміграційної політики. А Європа, яка щороку приймає мільйони трудових емігрантів з Азії, Африки й Латинської Америки, зацікавлена замінити їх сусідами по континенту, зокрема й українцями. У чутливій для обох сторін гуманітарній сфері український інтерес збігається з європейським. Але Україна не використовує цей ресурс. Передусім через відсутність власної національної політики. Загалом кількість людей, що в’їхали до України, з розрахунку на душу корінного населення, в 25 разів перевищує європейську норму, цей потік може лише збільшитися, попереджає видання.

Шанси на позитивний результат роботи української економіки в 2013 році
стрімко знижуються, констатує «Комерсант Україна». Статистика вересня засвідчила, що спад у ключових галузях лише посилився. Тепер успішним результатом року буде навіть нульове зростання ВВП, упевнені експерти газети. Відстрочка реального становлення економіки не дозволить розраховувати на високі темпи її зростання і наступного року, зауважує видання.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG