Доступність посилання

ТОП новини

Іран прагне угоди з ядерної програми, а Ізраїль за посилення тиску


Заступник міністра закордонних справ цієї країни Аббас Арагчі
Заступник міністра закордонних справ цієї країни Аббас Арагчі
Провідний переговорник Ірану з ядерних питань, заступник міністра закордонних справ цієї країни Аббас Арагчі знову заявив у понеділок, що його країна готова за півроку-рік укласти зі Заходом угоду щодо своєї ядерної програми, не припиняючи при цьому власного збагачення урану. А прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу знову закликає світ до посилення тиску на Тегеран, допоки той не згорне своєї програми збагачення урану. Бо в цьому Ізраїль вбачає небезпеку створення Іраном власної ядерної бомби.

У понеділок іранські ЗМІ цитують заяву заступника міністра закордонних справ Ірану Аббаса Аргачі. «Можливо упродовж трьох чи шести місяців ми можемо зробити висновок щодо першого кроку до угоди», – сказав Аргачі, маючи на увазі угоду із Заходом з ядерної програми Тегерана.

Речник уряду президента Хасана Роугані робить такі висновки на основі успішності першого раунду нових перегорів із США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією та Німеччиною, який відбувся 15-16 жовтня в Женеві.

Посилення тиску повинно збільшити шанс примусити Іран зупинити його військову ядерну програму
Біньямін Нетаньягу
У той же час прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу наголосив під час засідання свого кабінету в неділю, що «міжнародний тиск на Іран повинен тривати», допоки не буде видно «реальних кроків, замість слів». На думку Нетаньяху, «таке посилення тиску повинно збільшити шанс примусити Іран зупинити його військову ядерну програму».

Пізніше ізраїльський прем’єр-міністр заявив подібне в американській телепрограмі «Зустріч із пресою». «Я вважаю, що тиск на Іран має бути підтриманий і навіть збільшений, допоки це фактично не примусить Тегеран зупинити ядерну програму, тобто демонтувати її. Я вважаю, що будь-які часткові кроки мали би припинити розгляд питання про закінчення санкцій. Є багато країн, котрі чекають сигналу щоб усунути санкції проти Ірану, я сподіваюсь, що ви не підете шляхом напівзаходів», – зазначив Нетаньягу.

Далі він порівняв поведінку Ірану з владою Башара Асада в Сирії: «Уявімо, якби Сирія сказала – добре, ми демонтуємо 20 відсотків наших хімічних бойових запасів і давайте скасовувати санкції проти нас – ніхто б не купився на таке. Це те ж саме, що хоче зробити Іран. Вони намагаються частково обмежити свою ядерну програму, що, як вони сподіваються, завершиться зняттям санкцій та дасть їм можливість виробляти ядерну зброю».

У США обговорюють послаблення санкцій проти Тегерана

Тегеран наполягає на тому, що його ядерна програма є виключно мирною. А реакція Біньяміна Нетаньягу пояснюється тим, що офіційні особи в США вже обговорювали можливість послаблення санкцій у відповідь на запевнення іранської влади Хасана Роугані про готовність на компроміс у ядерній програмі.

Зокрема, міністр фінансів США Джек Лью сказав у неділю на телебаченні, що Вашингтон буде послідовним у відповіді на конкретні дії влади Ірану.

Нові переговори з Іраном у Женеві 15-16 жовтня були охарактеризовані головуючою з боку Заходу, главою закордонної політики ЄС Катрін Аштон як «суттєві» і «дуже важливі».

Іран пропонує план із трьох етапів, включно зі скороченням його програми із збагачення урану – що є ключовим пунктом вимог Заходу. Наступний раунд переговорів у Женеві в рамках «Іран – 5+1» (США, Росія, Китай, Велика Британія, Франція та Німеччина) призначені на 7-8 листопада.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG