Доступність посилання

ТОП новини

Захід задоволений нинішньою позицією Ірану в ядерному питанні


Президент Ірану Хасан Роугані
Президент Ірану Хасан Роугані
Прага – Сполучені Штати і Європейський Союз високо оцінили позицію Ірану після закінчення міжнародних переговорів з питання ядерної програми Ірану. Нещодавні перемовини у Женеві були першими, у яких взяв участь новий президент Ірану Хасан Роугані. Він вступив на посаду в серпні, а до того очолював делегацію Ірану на переговорах з ядерних питань. Роугані пообіцяв вирішити ядерне протистояння з міжнародним співтовариством, яке триває уже десятиліттям, у термін від шести місяців до року.

Офіційний представник Білого дому Джей Карні сказав, що американські чиновники вважають презентацію Ірану на переговорах у Женеві «дуже корисною», додавши, що іранські пропозиції показали новий рівень «серйозності і змісту».

Тим не менше, Карні попередив, що не було ніякого «прориву» і Вашингтон все ще закликає Тегеран довести, що ядерна програма Ісламської Республіки має винятково мирні цілі і не спрямована на виробництво ядерної зброї.

Прес-секретар Державного департаменту Джен Псакі пов’язує потепління тону в переговорах з появою на посаді нового керівника Ірану.

«З новим урядом є нова ситуація. І рівень відрізняється від того, що ми мали в минулому», – заявила представниця державного департаменту.

Шеф закордонної політики Європейського Союзу Катрін Аштон назвала переговори «змістовними» і «дуже важливими». Аштон, яка веде переговори з Іраном від імені світових держав, заявила, що вона розглядає пропозицію Ірану як «важливий внесок», тим не менше, вона сказала, що сторони домовилися не розголошувати подробиці її обговорення.

Іран заперечує звинувачення , що він прагне виробляти ядерну зброю

Аштон і міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф представили спільну заяву за підсумками переговорів цього тижня в Женеві.

Зариф висловив надію, що переговори призведуть до «початку нового етапу» у відносинах з Іраном, і допоможуть вирішити «непотрібну кризу».

Іран заперечує звинувачення, що він прагне виробляти ядерну зброю. Але аналітики говорять, що тепер Тегеран, як здається, готовий піти на поступки щодо своєї ядерної програми в обмін на пом’якшення економічних санкцій, які тривають роками і дедалі більше впливають на повсякденне життя простих іранців.

Наступна зустріч на високому рівні між Іраном і так званою групою P5 +1, п’ять постійних членів Ради Безпеки ООН, США, Росія, Франція, Велика Британія і Китай, а також Німеччина, намічені на 7-8 листопада в Женеві.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG